В Естонії не полишили надій позбавити громадян РФ і Білорусі права голосу на місцевих виборах

Вівторок, 11 квітня 2023, 10:11

В Естонії нова коаліція твердо має намір позбавити російських і білоруських громадян права голосу на муніципальних виборах, якщо для цього не доведеться змінювати конституцію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

У коаліційному договорі сказано: "Розробимо у співпраці з експертами з державного права юридичну основу для призупинення виборчого права громадян Російської Федерації та Білорусі на муніципальних виборах без внесення змін до Конституції".

Соціал-демократ Лаурі Ляенеметс, який залишається на посаді міністра внутрішніх справ, зазначив, що, за оцінкою соцдемів, без зміни Конституції це зробити неможливо, тоді як у решти партнерів по коаліції інша думка.

"Канцлер права, президент заявили, що для цього необхідно змінити Конституцію. І ця угода означає, що ми проаналізуємо і подивимося, як це можна зробити. Але про одне ми домовилися: Конституцію ця коаліція відкривати не буде", - сказав Ляенеметс.

Водночас член Партії реформ і майбутній міністр фінансів Март Вирклаев чітко дав зрозуміти, що громадяни Росії будуть позбавлені права голосу, якщо це можна буде зробити без зміни Конституції.

Скільки часу знадобиться на підготовку необхідної правової бази або аналізу, Ляенеметс поки сказати не може.

"Я послухаю, що кажуть, як це краще зробити. Зазвичай у таких випадках доводиться покладатися на думку правознавців. Я не виключаю, що доведеться звернутися за думкою в іншу державну установу", - сказав Ляенеметс.

Раніше в Естонії вже висловлювали наміри позбавити росіян і білорусів права голосу на місцевих виборах, однак ця ідея не знайшла широкої підтримки в коаліції.

Напередодні президент Естонії Алар Каріс висунув кандидатом у прем'єр-міністри голову Партії реформ Каю Каллас, таким чином запропонувавши їй очолити уряд протягом ще одного терміну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: