Фінські органи охорони здоров’я пропонують додатковий податок на цукор, сіль та жирну їжу

Вівторок, 11 квітня 2023, 15:42

Інститут громадського здоров’я Фінляндії THL та агентство соцзабезпечення Kela виступили за запровадження додаткового податку на цукор, сіль та жирну їжу, щоб спонукати менше споживати ці продукти.

Як повідомляє Yle, пише "Європейська правда", така пропозиція наведена у доповіді про загальну ситуацію з громадським здоров’ям і її вплив на працездатність і добробут населення. 

Найпоширеніші проблеми зі здоров’ям серед фінів  – серцево-судинні захворювання, надлишкова вага, проблеми з ментальним здоров’ям (особливо серед молоді), а фактори, які цьому сприяють – неправильне харчування і нестача фізичної активності, паління, зловживання алкоголем. 

Агентства у звіті відзначають, що з 1970-х років ситуація покращувалася, та після 2010 триває тенденція до погіршення. 

Вони вважають ситуацію серйозною і такою, що у перспективі загрожує добробуту країни – оскільки гірший стан здоров’я означає, що люди частіше хворіють і швидше втратять працездатність з віком.

Серед заходів, які THL і Kela пропонують для покращення здоров’я населення – податок на сіль, цукор і жирні продукти, щоб заохочувати менше споживання. 

Також рекомендують посилювати заходи для підтримання ментального здоров’я та супроводу людей, які страждають від різних залежностей.

Як повідомлялося, в Англії курцям роздадуть мільйон е-сигарет у рамках боротьби з тютюнопалінням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: