Омбудсмана РФ виключили з європейської мережі правозахисних організацій

Вівторок, 11 квітня 2023, 16:50

Російського омбудсмана Тетяну Москалькову виключили з членів Європейської мережі національних інституцій із захисту прав людини (ENNHRI).

Про це повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі, пише "Європейська правда".

Це вперше за історію існування об’єднання ухвалили рішення виключити одного із його членів.

Британія заблокувала виступ на каналі ООН дитячого омбудсмена РФ, яку хочуть арештувати в Гаазі

Підставою проведення голосування стало те, що Москалькова провадила свою діяльність у спосіб та всупереч меті, яка визначена статутом організації, пояснив Лубінець.

Примітно, що Москалькова заявила про вихід із ENNHRI під час свого виступу ще до голосування. Лубінець припустив, що вона напевно передчувала негативний результат голосування.

У виступі Москалькова використовувала наративи російської пропаганди про біолабораторії США в Україні та згадувала про порушення прав людини у Франції під час протестів.

"Росія не звертає уваги на порушення прав людини з їхнього боку: вбиває, обстрілює ракетами мирні міста, катує, руйнує домівки, викрадає українських дітей, утримує в полоні цивільне населення та не дотримується Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Посли G7 закликали зберігати незалежність інституту омбудсмана в Україні

Росія чинить геноцид нашого народу і порушує всі норми міжнародного гуманітарного права тому і має бути виключена зі всіх міжнародних організацій", – підкреслив Лубінець.

Він подякував друзям та колегам, які проголосували за виключення Москальової. Лубінець додав, що інститут омбудсмана РФ не відповідає меті існування інституції з прав людини в цілому та використовує європейські платформи для висловлення політичних гасел із російської пропаганди.

ENNHRI об’єднує понад 40 національних інституцій з прав людини у всій Європі, щоб посилити просування та захист прав людини в регіоні. Мережа забезпечує платформу для співпраці та солідарності у вирішенні проблем прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: