В уряді Іспанії закликають Європу "не відвертатись" від Китаю

Вівторок, 11 квітня 2023, 19:33

Міністерка економіки Іспанії Надя Кальвіньйо вважає, що Європа не може ігнорувати роль Китаю як ключового торговельного партнера і важливого геополітичного суб’єкта, що може допомогти покласти край війні в Україні або полегшити борговий тягар для країн із низьким рівнем доходу.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters, таке Кальвіньйо заявила на заході Атлантичної ради у Вашингтоні у вівторок.

Свою заяву Кальвіньйо, яка очолює комітет Міжнародного валютного фонду, що консультує її Раду директорів, зробила в кулуарах весняної зустрічі МВФ.

"Гадаю, ми не можемо просто повернутись спиною до Китаю і намагатися ігнорувати його. Думаю, що у нас є спільний інтерес у тому, щоб вони конструктивно взаємодіяли з метою якнайшвидшого припинення війни в Україні та уникнення фрагментації світового ринку, від якої програють усі", – зазначила вона.

Також віцепрем’єрка Іспанії закликала до активнішого залучення Китаю у процес прискорення списання боргів країн, що розвиваються, що обговорювалось під час зустрічей Світового банку та МВФ у Вашингтоні.

Заяви Макрона щодо Тайваню здійняли хвилю критики, дипломати кажуть про шкоду для України

"Ми повинні використати цей час для зміцнення нашої спільної системи безпеки, що захищає найбільш вразливі країни... і тут ми знову не можемо просто ігнорувати Китай. Він є дуже важливим кредитором і відіграє важливу роль у цих дискусіях, і я сподіваюся, що вони будуть брати участь у них конструктивно", – зазначила Кальвіньйо.

Європейські лідери в останні тижні активізували взаємодію з Пекіном, який, як вони вважають, має реальні важелі впливу на Росію і здатен вплинути на хід війни в Україні.

Наприкінці березня прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час візиту до Китаю закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна поговорити з Володимиром Зеленським, а також сприяти якнайшвидшому вирішенню війни в Україні.

Також із Сі говорили президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і президент Франції Емманюель Макрон. Слова останнього про необхідність Європі зменшити залежність від Сполучених Штатів уже викликали критику союзників Парижа.

Читайте більше тут: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: