Реакція на страту воїна ЗСУ, санкції США для Угорщини, партнери Путіна просять миру: новини дня

Дайджест
Середа, 12 квітня 2023, 21:17

Середа виявилася насиченою на новини. Одна з головних тем дня – реакція мiжнародного співтовариства, особливо представників Заходу, на жорстоку страту росіянами українського полоненого. 

А також сьогодні надходили новини щодо зливу документів і контрнаступу; військової, гуманітарної і санкційної підтримки України; євроінтеграції; зустріч глав МЗС Білорусі і Угорщини. 

Якщо Україна відновила експорт електроенергії до Польщі, то з експортом зерна починаються проблеми. Словаччина призупиняє обробку партії пшениці з України – знайшла пестициди.

Всі важливі і цікаві новини 12 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Жорстока страта воїна ЗСУ 

Ввечері 11 квітня у соціальних мережах поширили відео жорстокого вбивства українського полоненого. На кадрах задокументовано, як російський військовий ножем відрізає голову українському захиснику, який на той момент був ще живим.

Відрізану голову росіяни демонструють на камеру та говорять, що її треба відправити командиру закатованого.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нове відео з жорстокою стратою українського полоненого підкреслює необхідність виключити Росію з Ради безпеки ООН та організації загалом

"Це абсурд, що Росія, яка діє гірше за ІДІЛ, головує у Раді безпеки ООН. Російських терористів потрібно вигнати з України й ООН і притягнути до відповідальності за їхні злочини", – наголосив Дмитро Кулеба. 

Міністерство закордонних справ України закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду звернути увагу на відео.

"Вбивство українського полоненого, зафіксоване на відео, є серйозним порушенням Женевських конвенцій та є воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду", – наголосили у відомстві.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що після відео зі стратою українських полонених для цивілізованих країн не може бути мови про якийсь діалог з Росією чи присутність її спортсменів на змаганнях.

"Естонія поруч з Україною і продовжить підтримувати Україну. До її перемоги", – написав він. 

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс не бачить іншого місця для розмов з Путіним, крім Гааги.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс вирішила не дивитися відео зі стратою, щоб не мати ще додаткового приводу не спати вночі. 

"Це поповнює список звинувачень, які мають бути висунуті Росії за її злочини проти України. Якщо його (цього відео) метою було залякати когось – вийшло навпаки", – написала посол Британії.

У Єврокомісії наголосили, що відео – якщо буде підтверджено, що воно справжнє, – вкотре засвідчує зневагу РФ до міжнародного права, і причетні до цього не мають лишитися безкарними

"ЄС підкреслює готовність притягнути до відповідальності усіх виконавців та співучасників воєнних злочинів скоєних у контексті агресивної війни РФ проти України", – зазначила речниця Єврокомісії Набіла Массралі.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич була "нажахана" появою відео зі стратою.

"Це нелюдяно, і я засуджую це найрішучішим чином. Винні мають бути притягнуті до відповідальності", – підкреслила генсек Ради Європи.

Президент Європейської ради Шарль Мішель був шокований жорстоким відео і заявив, що ЄС докладе зусиль для покарання винних.

"Відповідальність і справедливість повинні переважати над терором і безкарністю. ЄС зробить все можливе, щоб забезпечити це", – зазначив Мішель.

А президент Чехії заявив, що якщо відео зі стратою полоненого справжнє, Росія стане в один ряд з ІДІЛ

Контрнаступ і виток документів

За даними британської розвідки, російські сили спорудили три лінії оборони уздовж 120-кілометрової ділянки на Запоріжжі, але від них буде мало користі без достатньої кількості війська та артпідтримки.

Україна все ще має шанси на здійснення успішного контрнаступу. Так вважає міністр оборони США Ллойд Остін.

Остін відповідав на запитання про те, наскільки витік секретних даних у США вплине на тактику очікуваного українського контрнаступу.

За його словами, українці мають "чудовий план для початку", але тільки президент Зеленський і його керівництво дійсно знають всі деталі цього плану.

"Тож вони мають значну частину можливостей, необхідних для подальшого успіху. Ми підготували величезну кількість військовослужбовців.  Ми надали значну кількість платформ", – продовжив глава Пентагону.

Злив документів став гострою проблемою не так для України, як для США.

Директор ЦРУ Вільям Бернс підтвердив, що США занепокоєні через скандал з публікацією імовірно секретних документів, який розвивається у останні дні.

Він особливо наголосив на тому, що витік секретних документів є нагальною проблемою, "такою ж гострою, як і будь-що інше", яку намагаються вирішити американські спецслужби.

До речі, сьогодні продовжували надходити новини на основі опублікованих документів США. Наприклад, за даними одного з документів Сербія погодилась озброювати Україну. Хоча, у Міноборони країни це заперечили.

Міністр оборони США Ллойд Остін у вівторок заявив, що Сполучені Штати будуть розслідувати нещодавній витік секретних документів, поки не буде знайдено його джерело.

"Ми продовжимо розслідування і перевернемо кожен камінь, поки не знайдемо джерело витоку і його масштаби", – сказав Остін.

Все про злив таємних документів США в мережу читайте в статті журналіста "Європейської правди" Юрія Онищенка Військова (не)таємниця: що відомо про витік секретних документів США.

Проблема видається настільки гострою, що таємні документи щодо безпеки президента США під час його візиту до Північної Ірландії вже знаходять просто на вулиці

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що Путін досі вірить, що "зможе розтрощити Україну і Захід". 

"Замість того, щоб відступити, він подвоїв темп", – сказав глава ЦРУ про Путіна.

Крім того, Бернс очікує "більшого брязкання" ядерною зброєю з боку РФ.

Тим часом, США посилять військову присутність у Польщі. У середу, 12 квітня, військовослужбовці Польщі та США розпочали спільні навчання на полігоні у місті Нова Демба, які включатимуть тренування на танках Abrams.

А ще США й Латвія підтвердили присутність своїх військових в Україні: участі у війні не беруть.

Підтримка України 

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розпочав візит до США, під час якого розраховує на нові домовленості зі стратегічним партнером.

Шмигаль зустрівся із главою Пентагону і попросив винищувачі для України.

Ллойд Остін не став коментувати конкретні запити, але пообіцяв розширити виробництво військової техніки в США для України.

Іспанія відправить шість Leopard 2A4 в Україну найближчими днями, ще чотири ремонтують.

Литва побудувала модульне містечко для 36 родин у Бородянці, а румунське місто Тімішоара передає для України 4 великих генератори.

Але й не без труднощів.

За даними польських ЗМІ, Франція блокує рішення ЄС у справі фінансування поставок боєприпасів для України.

На думку частини дипломатів, за позицією Франції можуть стояти лобістські інтереси збройових фірм.

А Фінляндія, як зазначив міністр оборони країни, не буде передавати Україні літаки Hornet.

Санкції

Та Захід продовжує допомагати Україні здійснюючи і санкційний тиск. 

Так, Сполучені Штати запровадили санкції проти банку в Угорщині, який контролюється Росією, а також санкції проти РФ, зокрема структур російського олігарха Усманова й "Росатому".

Пакет санкцій загалом охоплює понад 80 фізичних та юридичних осіб.

Британія також запровадила санкції – проти осіб, які допомагали приховувати активи Абрамовича та Усманова.

У МЗС країни повідомили, що російські олігархи намагаються захистити свої статки за допомогою фінансових посередників, офшорних трастів, підставних компаній і навіть за допомогою членів своїх родин.

"Їм немає де сховатися. Ми продовжимо відрізати їх від активів, які, як вони думали, були успішно приховані. Разом з нашими міжнародними партнерами Британія продовжить боротьбу з тими, хто підтримує війну. Ми не зупинимося, поки Путін не зупиниться", – заявив глава МЗС Джеймс Клеверлі.

Україна і ЄС

Депутати Ради та Європарламенту вперше провели спільне засідання.

"Історичний день для українського та європейського парламентів. Сьогодні провели перше спільне міжкомітетське засідання українських парламентаріїв із депутатами Європарламенту", – зазначив спікер ВР Руслан Стефанчук.

"Тепер кожен комітет українського парламенту стає, по суті, євроінтеграційним. Кожна законодавча ініціатива буде розглядатися через призму її відповідності тим чи іншим європейським нормам. І це має стати новою архітектурою українського парламентаризму", – додав він.

Тим часом, Україна відновила експорт електроенергії до Польщі.

А от з експортом зерна починаються проблеми. Словаччина призупиняє обробку партії пшениці з України – знайшла пестициди. 

Європейські і східні партнери Путіна

Глава МЗС Білорусі Сергєй Алєйник у вівторок прибув до Угорщини для участі у засіданні міжурядової комісії з питань економічної співпраці.

Його угорський колега Петер Сійярто пояснив, що прийняв міністра закордонних справ Білорусі у Будапешті, бо Угорщина якнайшвидше прагне миру в Україні.

Алєйник у Будапешті закликав негайно оголосити перемир’я в Україні і розпочати переговори про мир.

Білорусь, як відомо, підтримувала Росію з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року і надала російським військам свою територію для здійснення агресії.

Глава МЗС Угорщини похвалив Білорусь за надійний транзит російської нафти.

Напередодні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто відвідав Москву, де домігся угоди щодо збільшення поставок газу з Росії та оновив угоду про фінансування атомної електростанції "Пакш".

Тим часом, посол США в Угорщині Девід Прессман у середу висловив стурбованість Вашингтона через зближення угорської влади з Росією на тлі повномасштабної війни в Україні.

З іншого боку Іран веде таємні переговори з Китаєм і Росією про придбання санкційного ракетного палива.

Євросоюз і Китай 

Президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Китаю заявив журналістам, що Європа повинна будувати "стратегічну автономію", не наслідувати в усьому США і не дати себе втягнути у "кризи, які не є нашими".

Заява Макрона здійняла хвилю критики, дипломати заговорили про шкоду для України. А втім, французький президент не має наміру перепрошувати за свої слова.

Більш того, Макрон заявив, що в питанні Тайваню Франція не має бути "васалом" США.

У ситуації, коли США – союзник Франції по НАТО – готується захищати Тайвань у разі агресії Китаю, Макрон домовляється про поглиблення співпраці Азійсько-Тихоокеанського командування морських сил Франції з Народно-визвольною армією Китаю в Південно-Китайському морі, одному з основних напрямків розширення геополітичних амбіцій КНР.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США.

На тлі цієї ситуації так співпало, що Високий представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель скасував візит до Китаю через позитивний тест на коронавірус.

Серед інших новин дня 

ФСБ Росії систематично намагається вербувати в Естонії українських біженців.

Італія запровадила надзвичайний стан через мігрантів.

Польська поліція зірвала блокаду фермерами залізничної колії на кордоні з Україною.

В Угорщині з’явились плакати, що порівнюють війну РФ проти України з придушенням угорської революції.

Усі фігуранти "Катаргейту" вийдуть з-під варти.

Керівниця естонської редакції Sputnik втекла від слідства на окуповану територію України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: