Канада рада ордеру на арешт Путіна і очікує від Гааги більше рішень - посол

П'ятниця, 14 квітня 2023, 12:28

Канада була задоволена виданим Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордером на арешт президента РФ Владіміра Путіна й очікує від суду ще більше рішень надалі.

Про це в інтерв`ю Інтерфакс-Україна заявила посол Канади в Україні Лариса Галадза, пише "Європейська правда".

"Ми були дуже задоволені ордером на арешт президента Путіна. Чому? Тому що це свідчить, що суд може працювати швидко і він зосередився на справді важливому аспекті війни Росії проти України та її наслідках для дітей", – зазначила вона.

За словами дипломатки, вона вірить у можливість притягнути Путіна до відповідальності, як і всіх, хто скоїв воєнні злочини в Україні.

Галадза додала, що Канада підтримує МКС і всю його роботу в Україні, як і роботу з розслідування міжнародних злочинів у всьому світі. 

"Ордер на арешт – це обмеження і певний осуд, а також дуже сильна ознака того, що Міжнародний кримінальний суд працює тут, в Україні, і в Гаазі за міжнародної підтримки таких країн, як Канада. І я очікую, що ми побачимо більше від МКС", – наголосила посол.

Також Галадза назвала важливим питання судового переслідування РФ за злочин агресії. 

"Канада є членом "Основної групи" (Core Group – коаліція країн, яка працює над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів агресії в Україні. – Ред.). І ми працюємо з партнерами-однодумцями, щоб зрозуміти, як переслідувати за злочин агресії, притягнути до судової відповідальності Росію за її агресію", – сказала вона.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду у березні видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини і яку також звинувачують у воєнних злочинах, пов'язаних з незаконною депортацією та незаконним переміщенням українських дітей. 

У квітні в Україні відбудеться міжнародний захід за участю президента Володимира Зеленського, прем’єра Польщі Матеуша Моравецького та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, на якому йтиметься про примусово вивезений українських дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: