У Норвегії відкрили найдовший у світі тунель для велосипедистів та пішоходів

фото
Середа, 19 квітня 2023, 12:28

У Норвегії відкрили трикілометровий, доступний лише пішоходам, бігунам та велосипедистам тунель, який став найдовшим тунелем у світі, збудованим спеціально для цієї мети.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

Тунель Fyllingsdalstunnelen побудували через гору Левстаккен і урочисто відкрили під час церемонії, яка включала кілька спортивних заходів. Будівництво тунелю, що фінансувалося державою, розпочалося у 2019 році і коштувало 26 мільйонів євро.

 

Ідея тунелю виникла в рамках розширення трамвайних ліній у норвезькому місті Берген. Лінія, яка перетинала гору, потребувала паралельного евакуаційного тунелю, тому норвежці вирішили перетворити його на тунель, спеціально розроблений для велосипедистів і пішоходів.

Тунель можна перетнути за 10 хвилин на велосипеді та за 40 хвилин пішки. Щоб розбавити монотонність тунелю без вікон, будівельники встановили всередині кілька арт-інсталяцій, а також світильники різних кольорів.

 

У тунелі також встановили імітацію сонячного годинника, який показує час і допомагає зорієнтуватися тим, хто перебуває всередині.

Тунель має дві смуги руху: 3,5 метри шириною для велосипедистів і 2,5 метри для пішоходів та бігунів.

На смугах поклали синій прогумований килим, схожий на той, що використовують на легкоатлетичних доріжках.

Нагадаємо, станом на грудень 2022 року 20% автомобілів у Норвегії вперше становили електрокари, причому їхній відсоток за останні три роки збільшився вдвічі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: