Генсек НАТО у Києві, ЄС обрав нового посла в Україні, компроміс щодо зернової кризи: новини дня

Дайджест
Четвер, 20 квітня 2023, 21:10

Головна тема дня – неанонсований візит до Києва генсека НАТО Єнса Столтенберга. Він приїхав з простим сигналом – НАТО стоїть разом з Україною.

За словами Столтенберга, Альянс готується обговорювати членство України на саміті у Вільнюсі

Крім того, він наголосив, що російська агресія має бути зупинена, висловився на підтримку формули миру Зеленського й запевнив, що Альянс і далі зміцнюватиме українську армію.

Генеральний секретар НАТО натякнув, що на новій зустрічі формату "Рамштайн" можуть обговорюватися якісь нові види зброї, але важливим завданням залишається підтримання боєздатності вже наявних в України систем.

А ще – танки та снаряди для України, аграрні обмеження, санкції, протидія Молдови Росії, країни Балтії напередодні 9 травня. 

Не обійшлося і без скандалів. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто виступив на тлі провокативної мапи "Великої Угорщини" на заході партії Орбана, а спецпредставник Нідерландів з питань України йде у відставку через слова, що "українці – це теж росіяни".

Всі важливі і цікаві новини 20 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

НАТО і зброя перемоги

Головна тема дня – неанонсований візит до Києва генсека НАТО Єнса Столтенберга

У четвер вранці Столтенберга помітили на Михайлівській площі в центрі української столиці, де він вшанував пам'ять загиблих українських військових.

Генеральний секретар НАТО вшанував також жертв війни у місті Буча Київської області, звільненому від російських окупантів. Єнс Столтенберг сказав, що його "до глибини душі зачепило" те, що він там побачив.

Візит до Бучі відбувся вже після зустрічі генсека НАТО з президентом Володимиром Зеленським та проведення ними спільної пресконференції. 

Нічого сенсаційного від цієї пресконференції годі було й очікувати. Столтенберг зазвичай досить обережний у своїх висловлюваннях.

Генеральний секретар Альянсу зазначив, що приїхав сьогодні з простим сигналом: НАТО стоїть разом з Україною.

Він наголосив, що російська агресія має бути зупинена.

Генеральний секретар НАТО висловився на підтримку формули миру Зеленського й запевнив, що Альянс і далі зміцнюватиме українську армію.

За словами Столтенберга, НАТО готується обговорювати членство України на саміті у Вільнюсі

Володимир Зеленський, у свою чергу, повідомив, що Україна очікує на саміті НАТО ухвалення пакета гарантій безпеки на шляху до членства і закликав генсека Альянсу допомогти з постачанням далекобійної зброї та авіації.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг натякнув, що на новій зустрічі формату "Рамштайн" можуть обговорюватися якісь нові види зброї, але важливим завданням залишається підтримання боєздатності вже наявних в України систем.

У США також лунають заклики надати Україні усю необхідну для перемоги зброю.

Зокрема, про це заявив голова комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол після свідчень українців про злочини росіян у Конгресі США. 

На засіданні комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США виступила 57-річна українка з Херсона, яка розповіла про воєнні злочини РФ.

Також на слуханнях виступив 16-річний українець Роман, якого силою вивезли до Росії, там помістили в сім'ю і намагалися перевиховати.

На прохання самих українців комітет не розголошував їхні прізвища.

Генпрокурор України Андрій Костін, який також був присутній на слуханнях, повідомив, що Офіс генпрокурора зареєстрував близько 80 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів, і на сьогодні українські суди винесли вирок щодо 31 росіянина за воєнні злочини.

Під час слухань у юридичному комітеті Сенату США американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав визнати Росію державою-спонсором тероризму.

Сенатор закликав Конгрес уникнути, на його думку, таких же помилок, як перед повномасштабним вторгненням Росії, коли "ми посилали росіянам невірні сигнали"

"Я не хочу надсилати невірний сигнал китайцям. Я хочу, щоб Китай знав, що згідно із законодавством США, Росія є державою-спонсором тероризму, і ви допомагаєте їм на свій страх і ризик", – підкреслив Грем.

Але й і там не все так однозначно. Близько 20 сенаторів-республіканців закликали Байдена припинити допомогу Україні у такому форматі, як це було досі.

Танки, снаряди та інша підтримка

План Євросоюзу щодо снарядів для України гальмує. За даними Politico, Франція і Польща влаштували суперечку в середу, коли посли країн ЄС не змогли врегулювати спір про спільні контракти Євросоюзу на закупівлю боєприпасів для України.

Посли ЄС намагалися вийти з глухого кута щодо того, як запровадити план спільної закупівлі боєприпасів для України в її боротьбі з Росією. Хоча лідери ЄС схвалили загальну схему і навіть виділили 2 мільярди євро на її фінансування, з того часу країни Євросоюзу зіткнулися з розбіжностями щодо того, як витратити 1 мільярд євро, зарезервований для спільних контрактів.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба висловив розчарування тим, що запуск рішення ЄС про спільну закупівлю боєприпасів для України досі гальмується.

Естонія планує надати Україні партію 155-мм снарядів у рамках ініціативи ЄС щодо постачання мільйона боєприпасів для артилерії, а також іншу зброю

Данія та Нідерланди передадуть Україні 14 танків Leopard 2.

За певних обставин і Південна Корея може вийти за рамки гуманітарної або фінансової допомоги Україні, вперше продемонструвавши зміну своєї позиції щодо надання озброєння Україні.

"Ми продовжимо тісну координацію з нашим союзником щодо питання додаткової підтримки України", – сказав речник Держдепартаменту щодо Південної Кореї.

Південна Корея – ключовий союзник США і великий виробник артилерійських боєприпасів. Досі Сеул намагався уникати протистояння з Росією та дотримувався політики непостачання озброєнь Україні. 

Аграрні обмеження

У Єврокомісії, схоже, знайшли вихід із ситуації довкола аграрних обмежень для України, які у односторонньому порядку впровадили декілька країн Євросоюзу.

Брюссель готує надзвичайні обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн-членів ЄС, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони в односторонньому порядку заборонили імпорт для заспокоєння місцевих фермерів.

За даними видання Financial Times, кроки, що обговорюються, заборонять імпорт зернової продукції до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, що межують з Україною, а також до Болгарії, за винятком реекспорту до інших країн-членів ЄС або інших частин світу. Заборона діятиме до червня.

Єврокомісія заявила, що вживатиме заходів лише в тому випадку, якщо уряди скасують свої поточні заборони, на що вони ще не погодилися. Для цього вона застосує рідко використовувані повноваження, які містяться в законі, що лібералізував торгівлю з Україною, і обмежить нові захисні заходи лише кількома країнами-членами, а не всім Євросоюзом.

Ці країни також отримають 100 млн євро з фондів ЄС для компенсації збитків фермерам якщо скасують поточні заборони.

У Чехії заявили, що перевірки зерна та м'яса з України не виявили жодних проблем, а Польща вже хоче включити до заборони на імпорт з України додаткові продукти.

Литва може допомогти експортувати мільйон тонн зерна з України.

Санкції 

Швейцарія запровадила санкції проти групи Вагнера, а Євросоюз у новому пакеті санкцій обмежиться розширенням чорних списків і закриттям лазівок

США і союзники, за даними Bloomberg, розглядають можливість майже повної заборони експорту товарів до Росії

Водночас наразі є серйозні перешкоди для запровадження таких широких обмежень. Зокрема, це пов'язано з тим, що нові критерії мають схвалити всі країни ЄС, а це спричинить запеклі дебати через ймовірну негативну реакцію з боку компаній, які досі експортують товари до Росії, а також ризик заходів у відповідь з боку Москви. 

Молдова чинить опір впливу РФ

У Молдові заблокували сайти ще двох російських ЗМІ та заявили про порушення режиму безпеки російськими військами в "Придністров'ї".

Під час засідання Об'єднаної контрольної комісії (ОКК) Молдова порушила питання про незаконні пости "придністровських" силових структур і необхідність їхнього виведення із так званої зони безпеки, розташованої вздовж усього адміністративного кордону між правим і лівим берегами Дністра.

Молдовська делегація звернула увагу на неодноразові випадки розміщення об’єднаними миротворчими силами блокпостів, на яких необґрунтовано зупиняють автомобілі, зокрема й дипломатів, акредитованих у Молдові.

А ще в МЗС Молдови запевнили, що вже виходять з договорів в рамках СНД.

Країни Балтії напередодні 9 травня

Поліція Естонії попередила, що жорстко реагуватиме на символи агресії та пропаганду війни 9 травня.

У Латвії заборонили святкувати 9 травня. На всій території Латвії 9 травня (протягом усієї доби) і до 7-ї години ранку 10 травня заборонено використання піротехніки. У публічному просторі на відкритому повітрі заборонено проведення святкових і розважальних заходів, маніфестацій, зібрань і пікетів. 

Інше щодо росіян

Спецпредставник Нідерландів з питань України йде у відставку через слова, що "українці – це теж росіяни".

Швейцарія викликала посла РФ через погрози журналісту, який написав про рух опору на Запоріжжі.

Закрився форум діалогу між Німеччиною та РФ – дітище Путіна й Шредера.

Решта новин дня  

Україна приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС.

ЄС змінює посла в Україні, до Києва поїде Катаріна Матернова. Крім того, Євросоюз змінює і посла в Сполучених Штатах – ним стане литовка із "чорного списку" Росії.

Сенат Франції закликав ЄС розшукати депортованих Росією українських дітей.

Сійярто виступив на тлі провокативної мапи "Великої Угорщини" на заході партії Орбана.

У Гренландії зафіксували катастрофічне танення льодового покриву.

Суд ЄС: Італія повинна відкрити пляжі, якими керують приватні компанії.

Через страйк в аеропортах Німеччини скасували сотні рейсів.

На рідкісному аукціоні у Швейцарії за $6,1 млн продали скелет тиранозавра.

Європарламент схвалив перше законодавство ЄС щодо платежів у криптовалютах.

У Норвегії знайшли ймовірно найдавніше з відомих судно епохи вікінгів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: