Шведські ультраправі погрожують розвалити уряд через міграційний пакт ЄС

П'ятниця, 21 квітня 2023, 17:50

Ультраправі "Шведські демократи", які не входять до складу уряду країни, але співпрацюють із ним, погрожують вийти з домовленості через підтриманий у Європейському парламенті новий пакт про міграцію.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Dagens Nyheter.

Минулого тижня Європарламент переважною більшістю проголосував за новий пакт ЄС про притулок і міграцію, який передбачає, що країни Євросоюзу повинні взяти на себе спільну відповідальність за мігрантів, які прагнуть в'їхати на його територію.

"Шведські демократи" проголосували проти цієї пропозиції в Європарламенті й критично ставляться до того, що вона містить примусовий механізм перерозподілу мігрантів. Вони вважають, що це може призвести до збільшення кількості шукачів притулку в Швеції, а це суперечить угоді про співпрацю з урядом.

Один із провідних депутатів шведських ультраправих Маттіас Карлссон заявив, що домовленість "під загрозою", якщо уряд Швеції не зупинить міграційний пакт, запропонований Європарламентом.

Орбан заблокував важливу для ЄС угоду щодо міграції через положення про гендерну рівність - ЗМІ

Лідер "Шведських демократів" Їммі Окессон своєю чергою сказав, що підтриманий Європарламентом міграційний пакт ЄС суперечить "незалежній і дуже суворій міграційній політиці", яку підтримує політсила.

"Ми не погодимося з тим, щоб шведські виборці віддали владу над міграційною політикою політикам і бюрократам інших країн у Брюсселі. І крапка", – наголосив він.

У коментарі Dagens Nyheter речниця прем’єр-міністра Швеції Сірі Стеєр підкреслила, що пакт ЄС про міграцію ще не ухвалений – він повинен пройти обговорення в Раді Європейського Союзу, де Стокгольм виступає за посилення міграційного контролю.

"Умовою нашої підтримки угоди в ЄС є також те, що вона сприятиме зменшенню притоку мігрантів до Швеції", – зазначила вона, відмовившись коментувати погрози "Шведських демократів" припинити підтримку уряду.

Як нагадує DN, це другий за останні тижні випадок, коли шведські ультраправі погрожують урядовою кризою: наприкінці березня речник партії з питань економічної політики Оскар Шестедт заявив, що переговори щодо зобов'язань зі скорочення викидів можуть призвести до розвалу уряду, якщо не буде досягнуто домовленості.

Читайте також: Ультраправий прорив: чи зменшить коаліція з радикалами підтримку України Швецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: