Холодна війна з Китаєм стане зрадою національних інтересів Британії – глава МЗС

Вівторок, 25 квітня 2023, 11:35

Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі вважає, що його країна повинна взаємодіяти з Китаєм, а не ізолювати Пекін в умовах нової холодної війни.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Politico, Клеверлі заявить у своєму виступі у вівторок.

Міністр викладе підхід Великої Британії до Китаю у довгоочікуваній промові через кілька тижнів після того, як в оновленому комплексному огляді оборонної та зовнішньої політики уряду відносини з Пекіном назвали "епохальним і системним викликом".

Згідно з очікуваннями, Клеверлі викладе тристоронній підхід до відносин з Пекіном. Ця політика полягає у обмеженні китайської участі в секторах, які вважають критично важливими для національної безпеки; зміцненні зв'язків із союзниками в Індо-Тихоокеанському регіоні; прямій взаємодії з Китаєм для просування стабільних відносин.

У промові, адресованій, зокрема, до відвертих "китайських яструбів" у британській Консервативній партії, міністр закордонних справ застереже від епохи відкритої конфронтації з Пекіном. За його словами, це може завдати шкоди економічним інтересам Британії та обмежити здатність Заходу взаємодіяти у вирішенні спільних проблем, включаючи зміну клімату.

Китай заявив, що поважає суверенітет усіх колишніх радянських держав 

"Для мене було б ясно і легко – можливо, навіть приємно – оголосити нову холодну війну і сказати, що наша мета – ізолювати Китай. Зрозуміло, просто, приємно – і неправильно. Тому що це було б зрадою наших національних інтересів та навмисним нерозумінням сучасного світу", – заявить Клеверлі у промові.

Британія ще не приєдналася до групи великих європейських країн, які відправили своїх лідерів із офіційними візитами до Пекіна. Президент Франції Емманюель Макрон та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відвідали Китай на початку цього місяця.

Сам Клеверлі, згідно з очікуваннями, відвідає Китай у 2023 році. А ось про плани поїздки прем'єр-міністра Сунака Даунінг-стріт поки не повідомляла.

Між тим, Сунак вважає, що останні дії Китаю у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну підірвали його статус як нейтральної сторони.

В березні контррозвідка Британії вирішила створити підрозділ для протидії шпигунам із Китаю і Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: