Організатор антиурядових акцій у Чехії отримав умовний термін за брехню про ядерний удар по РФ

Четвер, 27 квітня 2023, 15:54

Організатор антиурядових демонстрацій у Чехії Ладислав Врабель постав перед судом і був засуджений до чотирьох місяців в'язниці умовно з відстрочкою на півтора року за брехню про плани Чехії завдати ядерного удару по Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє idnes.cz.

У листопаді минулого року організатор акцій "Ненасильницька революція – Чеська Республіка на першому місці" Ладислав Врабель опублікував у Twitter відео, де заявляв, що чеський уряд нібито має намір напасти на Росію, завдавши по ній ядерного удару. 

"Сидіть на дивані і насолоджуйтеся останніми місяцями життя", – говорив Врабель, попереджаючи, що у відповідь російські ядерні ракети полетять у бік Чеської Республіки. 

"Уряд готується до придбання літаків F-35, тому що вони можуть нести ядерну зброю", – заявив Ладислав Врабель також у суді.

Висловлювання Врабеля, за словами прокурора Катержини Кандової, могли викликати у громадськості побоювання щодо можливого розв'язання війни між Чеською Республікою та РФ. 

"Ця інформація об'єктивно не відповідає дійсності", – сказала Кандова в суді.

Видання зазначає, що в арсеналі Чеської Республіки немає ядерних ракет або бомб. Країна не може їх отримати, оскільки в результаті такого кроку порушила б договір про нерозповсюдження ядерної зброї. 

Чехія зараз також не має носіїв ядерних боєголовок. Чеські ВПС використовують тактичні літаки L-159 Alca і надзвукові винищувачі JAS-39 Gripen, які не можуть прийняти на борт і здійснювати бомбардування цілей ядерними бомбами. 

Згідно із заявленими планами, Чехія розглядає можливість придбання 24 бойових літаків Lockheed F-35A Lightning II, які можуть служити як носії ядерних боєголовок. Договір про постачання, однак, ще не підписано і, навіть якщо це станеться, перші нові літаки згаданого типу могли б бути прийняті на озброєння ВПС Чехії лише у 2027-29 роках.

Нагадаємо, Ладислав Врабель був співорганізатором акції протесту 21 січня 2023 року за участі кількасот осіб з гаслами проти кандидата у президента Петра Павела та за відставку чинного уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: