У Фінляндії консерватори почнуть коаліційні переговори з ультраправою партією

Четвер, 27 квітня 2023, 16:54

Обраний прем'єр-міністр Фінляндії та лідер правоцентристської "Національної коаліції" Петтері Орпо заявив, що почне переговори щодо формування коаліційного уряду, зокрема з антиімміграційними "Справжніми фінами".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Переговори розпочнуться 2 травня, і Орпо сподівається, що уряд Фінляндії буде сформовано до червня. Орпо запросив до переговорів "Справжніх фінів", Християнських демократів і Шведську народну партію.

За словами Орпо, під час вибору партій враховувалося їхнє бачення ситуації і те, які реформи, на їхню думку, слід провести у Фінляндії. Також враховувалися запропоновані партіями заходи щодо досягнення цілей.

Крім того, він назвав важливим фактором довіру до партнерів і впевненість у тому, що реформи справді будуть проведені.

За словами лідера "Справжніх фінів" Рііккі Пурри, її партія прагне до формування уряду більшості. Попри розбіжності партій у питаннях імміграції, Пурра налаштована на їхнє розв'язання шляхом переговорів.

"Національна коаліція" є найбільшою політичною силою в парламенті Фінляндії, маючи 48 мандатів, тоді як крайня права партія "Справжні фіни" має 46 місць, а соціал-демократи – 43 місця. Якщо додати 10 місць Шведської народної партії та п'ять місць християнських демократів, то Орпо отримає більшість.

Раніше лідерка соціал-демократів Санна Марін заявила, що не вірить в те, що партію запросять формувати уряд. На її думку, Петтері Орпо більше налаштований формувати коаліцію зі "Справжніми фінами". 

Нагадаємо, Марін подала у відставку після поразки на виборах і залишається прем’єркою тимчасово, а восени залишить також посаду лідерки SDP.

Про підсумки парламентських виборів та можливі коаліційні розклади "ЄвроПравда" детально розповідала у статті "Фінляндія змінює владу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: