Після поразки партії Шольца мером Берліна вперше за 22 роки став консерватор

П'ятниця, 28 квітня 2023, 10:57

У четвер у Берліні призначили першого за понад два десятиліття мера-консерватора після того, як Християнсько-демократичний союз (ХДС) виграв у соціал-демократів (СДПН) канцлера Олафа Шольца вибори у лютому.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

50-річний Кай Вегнер, колишній страховий агент, склав присягу мера, змінивши на цій посаді соціал-демократку Франциску Гіффай, яка була першою жінкою-мером Берліна.

Партія Вегнера ХДС здобула впевнену перемогу на лютневих виборах цього року. ХДС отримала 28% голосів, що на 10 відсоткових пунктів більше, ніж у 2021 році, а також на 10 відсоткових пунктів більше, ніж СДПН.

Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини

Вегнер уклав угоду про управління столицею у великій коаліції з СДПН, незважаючи на побоювання лівої частини соціал-демократів. Лише 54% членів СДПН проголосували за коаліцію.

У четвер Вегнеру знадобилося три раунди голосування, щоб отримати посаду мера.

СДПН раніше керувала німецькою столицею в коаліції з "Зеленими" та ліворадикальними "Лівими". 

Берліну довелося проводити повторні вибори замість голосування, яке відбулося у вересні 2021 року, коли вибори проходили паралельно з федеральними. Тоді були проблеми у виборчому процесі, зокрема, були відсутні бюлетені. 

Конституційний суд землі Берлін визнав вибори недійсними та зобов’язав їх повторити. Нічого подібного в Німеччині на державному рівні ще не було. 

Детальніше читайте у статті: Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: