У Орбана поскаржились на погані відносини зі Швецією, яку Угорщина не пускає в НАТО

Четвер, 6 квітня 2023, 13:31

Глава адміністрації угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана на тлі гальмування вступу Швеції у НАТО заявив, що відносини між Стокгольмом і Будапештом перебувають на низькому рівні.

Про це він розповів агентству Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Керівник апарату Орбана Гергей Гуяш підтвердив занепокоєння партії влади "Фідес" щодо заявки Швеції на вступ до НАТО. За його словами, це занепокоєння поділяє і уряд Орбана.

Туреччина у червні обговорить зі Швецією її вступ до НАТО

Ці настрої в Будапешті посилилися після того, як Швеція і Фінляндія нещодавно приєдналися до судового позову, який проти Угорщини подала Європейська комісія, сказав Гуяш.

"Нинішні шведсько-угорські відносини... також через це втручання на боці Комісії перебувають на низькому рівні й необхідні кроки для зміцнення довіри", - сказав глава адміністрації Орбана у відповідь на запитання.

"У такій ситуації єдність НАТО має першорядне значення, і не допоможе, якщо ми перенесемо двосторонні дебати в НАТО", - додав він.

Фінляндія і Швеція разом подали минулого року заявку на вступ до НАТО. Фінляндія офіційно вступила до НАТО у вівторок. А от процес ратифікації шведської заявки гальмують Анкара і Будапешт.

В Угорщині процес застряг у парламенті з липня, а Орбан вперше висловив занепокоєння щодо членства північноєвропейських країн в НАТО в лютому.

Орбан також звинуватив обидві країни в поширенні "відвертої брехні" про стан демократії в Угорщині. Крім того, у Орбана заявили Швеції про проблеми з мораллю та повагою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: