ДТП з українцями в Молдові, Папа Римський образив Україну, новий уряд Естонії: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 9 квітня 2023, 18:30

9 квітня православні християни святкують Вербну неділю, а католики – Пасху.

Папа Римський Франциск у своєму Великодньому посланні до світу в неділю попросив росіян шукати правду про вторгнення їхньої країни в Україну.

"Допоможи улюбленому українському народові на його шляху до миру і пролий світло Пасхи на народ Росії", – серед іншого сказав він.

Хоча, у п’ятницю Ватикан під час Хресної ходи співставив свідчення українця і росіянина. Міністерство закордонних справ України висловило розчарування таким рішенням.

А у Німеччині пройшли пасхальні марші за "мир між Москвою і Києвом" і проти зброї для України.

У Twitter та інших соцмережах публікують фрагменти з нової партії документів, нібито з розвідданими США; серед них частина стосується України. 

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк бачить ознаки "стандартної гри" російських спецслужб.

Міністерство юстиції США розпочало розслідування витоку величезної кількості документів американської розвідки, які були опубліковані в соціальних мережах протягом останніх тижнів.

До речі, у Словаччині зняли звинувачення з експрем’єра через публікацію відео з С-300 для України.

А ще – новий уряд Естонії, ДТП з українцями, обвал будинку та багато іншого!

Всі важливі і цікаві новини вихідних 8 та 9 квітня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

"Допоможи улюбленому українському народові"

9 квітня православні християни святкують Вербну неділю, а католики – Пасху.

Речниця польських прикордонників Анна Міхальська повідомила про зростання потоку мандрівників на в’їзд в Україну, це переважно українці, які повертаються додому. 

За її словами, це можна пояснити як початком великодніх вихідних у Німеччині та Польщі, так і наближенням православного Великодня – чимало українців, які живуть у Європі або оформили тимчасовий захист, їдуть у гості до рідних. 

Папа Римський Франциск у своєму Великодньому посланні до світу в неділю попросив росіян шукати правду про вторгнення їхньої країни в Україну.

Франциск піднявся на центральний балкон базиліки Святого Петра, щоб виголосити своє щорічне послання "Urbi et Orbi" ("Місту і світу") і благословення, звернувшись до натовпу, який, за оцінками Ватикану, налічував близько 100 000 осіб.

"Допоможи улюбленому українському народові на його шляху до миру і пролий світло Пасхи на народ Росії", – серед іншого сказав він.

Ватикан під час Хресної ходи у п’ятницю співставив свідчення українця і росіянина.

Упорядники вирішили зачитати поруч свідчення підлітка з Маріуполя, який через війну на тривалий час опинився в Італії і на кордоні змушений був розлучитися з батьком, а також – свідчення російського підлітка, який розповідає, що почувається винним і позбавленим мрій на майбутнє, його брат загинув на війні в Україні у 18 років, а доля батька і діда (схоже, теж як військових у лавах сил РФ) невідома. Хлопець молиться про "мир у всьому світі".  

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування таким рішенням.

"Спільна участь українця та росіянина спотворює дійсність, в яку Росія занурила українців, втілюючи проти них геноцид. Ба більше, такий крок підриває принципи справедливості та загальнолюдської моральності, дискредитує концепцію миру та братерства", – наголошує речник МЗС Олег Ніколенко. 

Він зауважив, що спроби поставити знак рівності між Україною, яка страждає, та Росією, яка завдає страждань, не сприяє примиренню. 

Минулого року під час обряду Хресної ходи у Ватикані поставили поруч українку і росіянку, хоча початковий задум після прохань української сторони змінили - замість тексту з тезою про "братські народи" була "молитовна тиша". 

Посол Швеції в Україні показав власноруч створену писанку до Великодня.

А у Німеччині пройшли пасхальні марші за "мир між Москвою і Києвом" і проти зброї для України.

Тисячі людей вийшли на демонстрації по всій країні з вимогами миру між Москвою і Києвом, припинення допомоги Україні зброєю і відмови від нарощування німецьких збройних сил.

Щодо переговорів і Росії

Президент Франції Еммануель Макрон визнав, що в контексті російсько-української війни "погода зараз військова" і час для переговорів не настав.

"Я думаю, що Китай робить те ж саме спостереження, що і ми, а саме, що сьогодні погода військова. Українці чинять опір, а ми їм допомагаємо. Зараз не час для переговорів, навіть якщо ми їх готуємо і якщо ми повинні розставити віхи", – зазначив Макрон.

Тим часом, як зазначає британська розвідка, Кремль намагається представити ситуацію на анексованих територіях України, як таку, що нормалізується, попри активні бойові дії.

Насправді ж, як зазначає британська розвідка, значна частина цих територій залишається зоною активних бойових дій, піддається партизанським атакам і має вкрай обмежений доступ до базових послуг для багатьох громадян.

Румунські F-16, що чергують у Балтії, здійснили перехоплення двох російських винищувачів.

7 квітня Центр повітряних операцій НАТО у німецькому Юдемі виявив неідентифіковані літаки над міжнародними водами у зоні відповідальності НАТО.

Після перехоплення винищувачі ідентифікували як російські Су-27. Румунські пілоти супроводжували їх до виходу із зони відповідальності Альянсу.

Cуд офіційно визнав банкрутство пропагандистського RT France, а у Фінляндії збирають підписи за закриття консульства РФ на Аландських островах.

Цікаво, що у Вірменію приїздила делегація командування сухопутних військ США у Європі, під час візиту сторони обговорили поглиблення співпраці.

Делегація на чолі із заступником начальника штабу командування сухопутних військ США у Європі, бригадним генералом Патріком Еллісом, перебувала в країні 5-7 квітня

Наскільки відомо, Вірменія цьогоріч долучиться до навчань Saber Junction, які організовує командування сухопутних військ США у Європі.

Нагадаємо, у березні прем’єр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив ОДКБ у тому, що очолюваний Москвою союз залишив його країну наодинці на тлі можливого відновлення гарячої фази війни з Азербайджаном.

Витік документів

The New York Times повідомляє, що у Twitter та інших соцмережах публікують фрагменти з нової партії документів, нібито з розвідданими США; серед них частина стосується України

Як зазначає видання, інформація, схожа на розвіддані США, стосується широкого спектру питань – від України до країн Близького Сходу і Китаю. 

Серед останніх документів, які помітили 7 квітня у Twitter та інших соцмережах – папери з нібито тривожними оцінками стану протиповітряної оборони України.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк бачить ознаки "стандартної гри" російських спецслужб у появі в соцмережах нібито таємних документів західних союзників. 

"Це стандартна гра російських спецслужб. Береш відкриті брифінги, додаєш фіктивні відомості чи окремі елементи перехоплень і публікуєш у соцмережах, легалізуючи "злив", – написав у Twitter Михайло Подоляк.

Як пише Washington Post, згідно з секретними документами Пентагону, що витекли в мережу, американські спецслужби знали про спробу ПВК "Вагнер" купити зброю в країни НАТО Туреччини, а також добре поінформовані про російські плани щодо війни в Україні.

Міністерство юстиції США розпочало розслідування витоку величезної кількості документів американської розвідки, які були опубліковані в соціальних мережах протягом останніх тижнів.

До речі, у Словаччині зняли звинувачення з експрем’єра через публікацію відео з С-300 для України.

Новий уряд Естонії 

В Естонії визначилися зі складом нового уряду. Три політсили Естонії, що формують новий уряд, визначилися з міністрами.

Нова коаліція у своїй програмі декларує підтримку України за усіма ключовими питаннями.

Уряд Естонії в понеділок подасть у відставку.

Серед інших новин вихідних 

Україна домовилася з Польщею про купівлю 200 БТР Rosomak.

В Естонії чоловіка оштрафували на 444 євро за носіння футболки з написом СРСР.

У Польщі кажуть, що Україна припинить ввезення зерна щонайменше до липня.

У Молдові зазнав аварії автобус Кишинів-Київ, 5 українців постраждали

У Швейцарії лавина накрила дев’ятьох лижників, а у французьких Альпах під час сходження лавини загинули щонайменше четверо людей.

У центрі Марселя обвалилась чотириповерхівка. Під завалами перебувають від 4 до 10 людей.

У Туреччині провели масштабний рейд проти мережі інвестиційного шахрайства: понад 130 затриманих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: