Президент Литви: на саміті НАТО необхідні кроки, що наблизять Україну до Альянсу

П'ятниця, 12 травня 2023, 14:11

На саміті НАТО у Вільнюсі в липні необхідно зробити кроки, які наблизять Україну до євроатлантичної архітектури безпеки.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в інтерв'ю іспанському виданню El Pais.

"Важливо, щоб на Вільнюському саміті були зроблені кроки, які ще більше наблизять Україну до євроатлантичної архітектури безпеки. Це не означає, що будуть прийняті рішення щодо майбутнього членства, але це означає, що необхідно зробити кроки, які дадуть чіткий сигнал Києву, що ми докладемо необхідних зусиль для того, щоб максимально наблизити їх до НАТО", – сказав Науседа.

Він додав, що загалом саміт матиме дуже амбітний порядок і одним з головних питань буде виконання всіх домовленостей, досягнутих минулого року в Мадриді щодо операції посиленої передової присутності Альянсу в країнах Балтії.

"Це має важливе значення для оборони східного флангу і слугуватиме стримуючим фактором проти необмежених імперіалістичних амбіцій Росії", – сказав литовський президент.

Іншим першочерговим питанням, за його словами, буде зобов'язання щодо витрат на оборону.

"Мета інвестування 2% ВВП повинна розглядатися як нижня, а не верхня межа. Якщо ми хочемо збільшити виробничі потужності оборонної промисловості і продовжувати постачати Україні зброю, як і раніше, необхідно і надалі збільшувати військові витрати", – додав Науседа.

Нагадаємо, Сенат Польщі підтримав пришвидшений вступ України до НАТО за прикладом Швеції та Фінляндії і ключовим на цьому шляху вважає саміт Альянсу у Вільнюсі в липні.

Як відомо, президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити її членство в НАТО.

Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі, заявляв глава МЗС Кулеба.

Читайте також: Без ПДЧ та Бухареста. Чому українські політики мають забути про минуле у питанні вступу до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: