Ще 60 діб зернової угоди, Захід бачить контрнаступ, Rheinmetall іде в Україну: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 12 травня 2023, 21:00

Серед головних тем дня – дані Заходу про втрати України, контрнаступ, а також ракети, які суттєво розширюють можливості українських військових.

Польща хоче Україну в НАТО за пришвидшеною процедурою та називає українську армію найсильнішою на континенті, німецький Rheinmetall домовився з "Укроборонпромом" про ремонт танків і готує потужності для їхнього виробництва. 

Крім того, інструктори зі Швеції у Британії вчать українських військових вести позиційні бої, а Бельгія передасть Україні 46 мільйонів євро прибутків із заморожених активів РФ.

А ще – забаганки Угорщини у питанні санкцій проти Росії, країни ЄС підтримують нові санкції проти "тіньового флоту" з російською нафтою, новини щодо агроекспорту із України, реформа органів правопорядку, передвиборчі пристрасті у Туреччині.

Все важливе і цікаве за 12 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Втрати, контрнаступ, Storm Shadow

Видання Euractiv отримало дані Євросоюзу про втрати українських військових за час повномасштабної війни з Росією.

Згідно з оцінками Європейського Союзу, які наводяться в документі й ґрунтуються на повідомленнях України країнам-членам ЄС, повідомленнях ЗМІ та витоках розвідданих, втрати Збройних Сил України оцінюються в 13 тисяч загиблих під час бойових дій і ще 35 тисяч поранених.

Оцінки США свідчать, що Київ втратив 17,5 тисячі військовослужбовців убитими в боях, а також загалом від 124 до 131 тисячі втрат – це поранені, загиблі, зниклі безвісти та інші.

Водночас ЄС схильний вважати, що американські дані є завищеними, зазначає Euractiv.

Тим часом, американський телеканал CNN повідомив, що українські війська почали підготовчі операції для контрнаступу.

За словами американського військового, який обіймає високу посаду, ці операції з "формування" поля бою можуть тривати протягом багатьох днів перед основною частиною будь-якого запланованого українського наступу.

Президент Чехі Петр Павел вважає, що запланований контрнаступ України має хороші шанси стати успішним, але може призвести до великих втрат, якщо Росія добре використає свою підготовлену оборону.

"Безумовно, є велика надія, що український контрнаступ буде успішним, тому що Україна мотивована, добре підготовлена, її війська досвідчені і, безумовно, не підвладні таким недолікам, як російська армія", – сказав Павел.

Росія, як вважає британська розвідка, буде намагатися зірвати український контрнаступ за допомогою крилатих ракет.

Крилаті ракети з’явилися і в України. Британія підтвердила, що передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow.

Президент України Володимир Зеленський подякував за це прем’єр-міністру Британії та зазначив, що ракети Storm Shadow суттєво розширюють можливості українських військових.

Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією і Францією.

За словами держсекретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена, передача такої зброї "робиться в рамках коаліційного і скоординованого процесу".

Хоча, самі Сполучені Штати досі відмовляються надавати Україні ракети дальнього радіуса дії.

Разом з тим, Блінкен заявив, що США готові надалі заповнювати дефіцит зброї України.

До речі, Україна отримає американські танки Abrams на початку осені, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них.

"Ми робимо все можливе, щоб пришвидшити постачання цих танків. За нашими прогнозами, це відбудеться на початку осені", – сказав міністр оборони США Ллойд Остін на слуханнях у Сенаті у четвер.

Україна і НАТО, Rheinmetall, навчання

Польща хоче пришвидшеного вступу України в НАТО, за прикладом Швеції і Фінляндії. Відповідну резолюцію ухвалив Сенат країни.

У Сенаті Польщі заявили, що "Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом. Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, яку розробляли десятиліттями західні союзники". 

У резолюції зазначено, що під час майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна має отримати "набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відкритих дверей". Вільнюський саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства, наголосили сенатори.

До речі, більшість німців – проти членства України в НАТО і виступають за переговори між Києвом та Москвою. 

Тим часом, німецький збройовий концерн Rheinmetall домовився з "Укроборонпромом" про ремонт танків в Україні. Паралельно буде готуватися будівництво танків.

"Україна отримає вигоду від комплексного передання технологій, а також від короткострокового постачання військової техніки з Німеччини", – заявив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер.

Інструктори зі Швеції у Британії вчать українських військових вести позиційні бої, а Бельгія передасть Україні 92 млн євро прибутків із заморожених активів РФ. Половина цієї суми, 46 мільйонів євро, призначена для нової військової допомоги.

Слід додати, що у парламенті Швейцарії ухвалили нове рішення про реекспорт зброї, завдяки якому Україна може отримати у майбутньому користь.

Санкції проти "тіньового флоту", Угорщина

За даними Politico, країни ЄС підтримують нові санкції проти "тіньового флоту", що перевозить російську нафту.

Як повідомляє видання, представники 27 країн-членів ЄС зустрілися в четвер, щоб обговорити технічні аспекти 11-го пакета санкцій проти Росії. За словами трьох осіб, знайомих з ходом переговорів, наразі немає серйозної опозиції до посилення чинного енергетичного ембарго – навіть з боку країн, які, як вважається, отримують вигоду від незадекларованого імпорту російської нафти.

Нові вимоги щодо нового пакету санкцій традиційно висуває Угорщина. 

Кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк повідомив, що Угорщина хоче виключити трьох осіб з нового санкційного списку проти РФ, запропонованого Європейською комісією в рамках 11-го пакета санкцій.

Будапешт не вперше вимагає виключення осіб з запропонованих санкцій. Раніше патріарх Кирил не потрапив до санкційного списку ЄС через спротив Угорщини.

Крім того, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто погрожує блокувати санкції ЄС, якщо Україна не виключить OTP Bank із переліку спонсорів війни.

Тим часом, із РФ повністю вийде французька компанія, яка раніше хотіла відновити там продаж горілки.

Кіпр і Мальта анулювали десятки "золотих паспортів" росіян і білорусів через війну в Україні.

Щодо експорту агропродукції

У п'ятницю російські державні ЗМІ повідомили, що угоду, яка дозволяє експорт українського зерна через Чорне море, буде продовжено на 60 днів.

Джерело зауважило, що розмова президентів Росії і Туреччини може відбутися "сьогодні-завтра".

Ця новина надійшла після того, як у четвер завершилися дводенні переговори в Стамбулі між турецькою, російською, українською сторонами та делегацією ООН.

А тепер щодо експорту аграрної продукції з України у напрямку ЄС. 

Уряд Словаччини у п’ятницю схвалив пропозицію Міністерства сільського господарства замінити односторонню заборону на імпорт сільськогосподарських товарів із України рішенням Європейської комісії.

Рішення означає, що словацька заборона на ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції та харчових продуктів з України або походженням з України формально скасовується. Крім того, запроваджується спеціальний режим транзиту агропродукції через Словаччину.

"У цій сфері застосовується лише законодавство Європейського Союзу", – підтвердив речник словацького Міністерства сільського господарства Андрей Вальнер.

За даними ЗМІ, відсутність цього рішення Словаччини, а також Угорщини гальмувало запуск фінансової підтримки ЄС для фермерів у країнах-сусідках України.

Нагадаємо, 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Реформа органів правопорядку

Президент України  підписав план реформи органів правопорядку, що є однією з вимог ЄС.

Посол ЄС привітав ухвалення зазначеного плану.

Передвиборчі пристрасті у Туреччині 

У Туреччині вже у неділю президентські вибори. 

Кандидат у президенти Туреччини від альянсу опозиційних партій Кемаль Киличдароглу наполягає, що має докази спроб російського втручання у прийдешні вибори в країні.

Глава МЗС Туреччини закликав його довести заяви про втручання РФ у вибори.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав "ганебними" заяви свого суперника на виборах Кемаля Киличдароглу про втручання РФ.

"Він (Киличдароглу. – Ред.) говорить про якесь "втручання" російської сторони. Тобі має бути соромно. Соромно. Якщо сьогодні я озвучу щось подібне і висловлюся про такий собі "слід" США, Німеччини, Франції чи Великої Британії у виборчих процесах у Туреччині, якою буде твоя реакція?" – сказав турецький президент.

У Кремлі відкинули звинувачення Кемаля Киличдароглу.

Решта новин дня 

В уряді ПАР запевняють, що не затвержували ніяких поставок зброї для Росії.

Польська опозиція подає скаргу до прокуратури на міністра оборони через інцидент з ракетою.

Прикордонне агентство ЄС каже про 300% зростання потоку мігрантів через Середземне море.

Президентка Словаччини представила новий склад уряду.

У Португалії нарешті легалізують евтаназію.

Російська змова з метою повалення влади Молдови керується з Британії – The Times.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: