У Литві хочуть врегулювати рух електросамокатів

Вівторок, 16 травня 2023, 17:49

Сейм Литви у вівторок зробив перший крок для врегулювання руху електросамокатів на дорогах, схваливши в першому читанні поправки до закону про безпеку дорожнього руху.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство BNS.

Поправки до закону про дорожній рух пропонують юридичне визначення електросамоката, забороняють керування ним людям молодше 16 років і зобов’язують водія вдягати світловідбивальний жилет і розміщувати на самокаті ліхтарі.

Також законодавці пропонують заборонити рух на електросамокатах тротуаром і дозволити рух лише на велодоріжках там, де вони є на проїжджій частині. Водіям цих транспортних засобів заборонять перевозити пасажирів; крім того, вони в більшості випадків будуть зобов’язані вдягати шолом.

Мешканці Парижа на референдумі підтримали заборону електросамокатів

Пропозиції до закону про безпеку дорожнього руху в Литві містять й інші обмеження для електросамокатів, зокрема максимальна швидкість руху. За порушення пропонують адміністративну відповідальність – від 20 до 200 євро.

За даними Служби дорожньої поліції Литви, у 2022 році в аваріях за участю електросамокатів постраждали 223 людини.

Опитування, здійснене у 2021 році на замовлення Управління транспортної безпеки Литви, показало, що половина респондентів користується електросамокатом щонайменше раз на тиждень, а 17% сказали, що потрапляють у потенційно небезпечні ситуації дуже часто або часто.

Як повідомлялось, Міністерство транспорту Фінляндії підготувало пропозиції суворіших правил для користувачів електросамокатів, аби зменшити ризики і дискомфорт, який може створювати недбала поведінка деяких водіїв. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: