Хто в Україні зможе отримати компенсації за руйнування, завдані РФ

Аналітика коротко
Середа, 17 травня 2023, 14:30

Український Мін'юст разом із західними партнерами майже рік працював над розробкою спецмеханізму майбутнього розподілу коштів РФ між мільйонами українців, кому війна завдала шкоди. 

17 травня на саміті Ради Європи в Ісландії підписали договір про заснування реєстру шкоди, завданої агресією РФ проти України. "Європейська правда" має в розпорядженні копію документа. 

Про те, хто в Україні отримає право на частку російських грошей та як працюватиме новий механізм, читайте у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка (з Рейк’явіка) Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи на саміті в Рейк’явіку

Також радимо подивитися короткий відеоблог з цього приводу. 

Отже, станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримати після завершення внутрішніх процедур 43 держави, у тому числі усі держави G7 (включаючи США, Канаду та Японію, що не є членами Ради Європи). Плюс, як 44-й підписант, її підтримав Європейський Союз. І цей список, як чекають, має суттєво зрости.

Шість держав-членів Ради Європи з 46 вирішили не долучатися до цієї "антиросійської" домовленості: Азербайджан, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Сербія та Туреччина.

Ідея реєстру – в тому, щоб на момент завершення війни, на момент перемоги України вже мати перелік та суми відшкодувань.

А проривний характер угоди – в тому, що усі її підписанти погоджуються: суми російських виплат узгоджуються без участі Росії. Думка російської влади на цьому етапі вже не цікавить цивілізований світ.

Хто ж зможе отримати виплати?

Росія має заплатити родичам тих, хто втратив життя; тим, хто зазнав поранень; тим, хто втратив майно.

Механізм реєстру буде повністю цифровим, без жодних паперових подань і потреби пересилати документи в Гаагу (де буде фізично розташований реєстр).

В уряді розраховують, що вже цього року – в ідеальній ситуації вже у листопаді – запрацює електронна база даних з ідентифікацією заявника, через яку можна буде заявити про те, що я, такий-то мешканець України або власник такого-то бізнесу, зазнав таких-то втрат, прямо пов’язаних з російською агресією.

Після запуску цього реєстру стане ясно, які саме докази він вимагає, тож про це говорити зарано. Це значною мірою визначить, хто реально може податися на відшкодування.

Можна передбачити, що найпроблемнішим питанням стане визначення суми компенсацій.

Для більшості випадків, у тому числі для компенсації за поранення, втрачені життя тощо, суму визначатимуть за певною загальною методикою (в ООН є такий досвід) і не всіх вона задовольнятиме.

Проблемних питань попереду ще багато і вирішувати їх буде непросто, це треба усвідомлювати. Але у Рейк’явіку ухвалили справді історичне рішення. 

"Створення Міжнародного реєстру збитків – для України це реальний крок у відновленні справедливості й притягненні Росії до відповідальності за агресію через виплату нею репарацій Україні та українцям", – пояснила Ірина Мудра.

Докладніше про все – у матеріалі Сергія Сидоренка Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи на саміті в Рейк’явіку

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: