Продовження “зернової угоди”, компенсації українцям за війну, дискусії щодо F-16: новини дня

Дайджест
Середа, 17 травня 2023, 21:04

За даними CNN, Росія збільшує кількість ракетних атак, щоб Україна відклала контрнаступ. Чиновник США вважає, що такі масовані атаки можуть навіть піти на користь Україні, оскільки Росія все більше витрачає свої обмежені запаси високоточної зброї.

Під час однієї з атак на Київ, за даними джерел CNN, "мінімальне" або й "незначне"пошкодження дістала американська система ППО Patriot.

Саміт Ради Європи підтримав наміри притягнути до відповідальності керівництво РФ, "формулу миру" Зеленського і загалом заявив про повну підтримку України. На зустрічі 43 держави схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ, що прокладає шлях до компенсацій.

Україна розраховує на створення трибуналу для лідерів РФ до кінця поточного року.

А ще – запуск спільного німецько-українського підприємства у липні, визнання Голодомору Францією, контакти з китайським представником та багато іншого.

Все важливе і цікаве за 17 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Повітряна битва 

Росія почала частіше здійснювати ракетні обстріли території України, щоб змусити Сили оборони відтермінувати очікуваний контрнаступ, повідомляє CNN з посиланням на неназваного американського чиновника.

Посадовець зазначив, що Росія здійснює масовані удари одразу з кількох напрямків, націлившись на центри управління в Києві та в інших важливих місцях.

За його словами, Росія витрачає більше боєприпасів, ніж зазвичай, у спробі знищити і заплутати українську систему протиповітряної оборони.

Але Україна витримала ці атаки, перехопивши великий відсоток ракет і безпілотників завдяки багаторівневій системі протиповітряної оборони від західних країн.

Чиновник США зауважив, що такі масовані атаки можуть навіть піти на користь Україні, оскільки Росія все більше витрачає свої обмежені запаси високоточної зброї.

Розвідка Британії підтвердила втрату Росією кількох ракет "Кинджал" в Україні, відзначивши, що ці події стали збентеженням і сюрпризом для РФ, яка представляла ракети як "непереможні".

3 травня Україна вперше в історії збила балістичну ракету повітряного базування "Кинджал". 

Згодом Росія зробила пріоритетною спробу нейтралізувати вдосконалені засоби ППО України, але у процесі, ймовірно, втратила ще декілька ракет "Кинджал", відзначили аналітики.

Тим часом, агентство Reuters отримало підтвердження від власних джерел про те, що росіяни змогли пошкодити американську систему протиракетної оборони Patriot.

Раніше інформацію про пошкодження Patriot з посиланням на джерело публікував телеканал CNN.

Один американський посадовець заявив Reuters на умовах анонімності, що, за попередньою інформацією, Вашингтон і Київ вже обговорюють найкращий спосіб ремонту системи. На цей момент не схоже, що систему доведеться вивозити з України.

За даними джерел CNN, пошкодження системи ППО Patriot після російської ракетної атаки під Києвом є "мінімальними" або й "незначними". Сама система продовжує функціонувати, причому неушкодженим залишився її радар – один із найважливіших елементів.

Тим часом, у Палаті представників США підтримали резолюцію про спецтрибунал для Росії. Зокрема, Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США проголосував за резолюцію із закликом до президента Джо Байдена підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України.

Європа: повна підтримка

І лідери держав-членів Ради Європи сьогодні заявили, що підтримують міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва Росії за війну проти України.

Про це йдеться у підсумковій резолюції саміту Ради Європи, повідомляє з ісландського Рейк’явіка кореспондент "Європейської правди".

"Ми вітаємо міжнародні зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Російської Федерації за її агресивну війну проти України, а також прогрес у створенні спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії, як це було підкреслено на Саміті ключової групи Спеціального трибуналу під головуванням президента Зеленського", – йдеться у резолюції.

За підсумками саміту Ради Європи прем’єр України Денис Шмигаль та майбутній очільник Комітету міністрів Ради Європи, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявили, що питання щодо створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії може бути вирішене до кінця поточного року.

Латвія у травні перебирає 6-місячний термін головування у Раді Європи і планує зробити питання відповідальності Росії одним з пріоритетів організації на цей час. Як стверджує Шмигаль, він отримав позитивні оцінки щодо перспектив цього процесу від латвійських колег.

Крім того, Латвія, що починає головування в Раді Європи, хоче спекатись росіян в організації.

Але, повернімося до підсумкової резолюції четвертого саміту Ради Європи. У ній лідери країн також заявили про політичну підтримку українського прочитання "формули миру".

Документ, який ухвалили президенти та голови урядів держав-членів Ради Європи, висловлює "повну підтримку Україні та її народу" і гарантує, що світ "буде з Україною стільки, скільки буде потрібно".

До цього, 43 держави схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ, що прокладає шлях до компенсацій.

Станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримати після завершення внутрішніх процедур 43 держави, у тому числі усі держави G7 (включаючи США, Канаду та Японію, що не є членами Ради Європи). 

6 держав-членів Ради Європи з 46 вирішили не долучатися до цієї "антиросійської" домовленості: Азербайджан, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Сербія та Туреччина.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підтримав створення реєстру збитків та відшкодування Росією всіх збитків, завданих Україні.

Про те, хто в Україні зможе отримати компенсації за руйнування, завдані РФ, і інші деталі угоди читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Гроші РФ для громадян України: про що домовилися лідери Європи на саміті в Рейк’явіку.

"Авіаційна коаліція" 

Нагадаємо, вчора ввечері саміт Ради Європи відкрив президент України Володимир Зеленський. У зверненні він наголосив на необхідності зміцнення української протиповітряної оборони, зокрема за рахунок західних винищувачів.

Тож, коментарі щодо "авіаційної коаліції" лунали й на зустрічі в Ісландії. 

В кулуарах саміту Ради Європи канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не бачить участі своєї країни в дебатах про створення альянсу для постачання західних винищувачів в Україну. І це при тому, що, за словами посла України в Німеччині Олексія Макєєва, у канцлера з Зеленським під час візиту українського президента до Німеччини 14 травня склалась "хімія".

Разом з тим, Міноборони Німеччини привітало голландсько-британську ініціативу щодо "коаліції винищувачів" для України.

"Протиповітряна оборона України має "найвищий пріоритет", – сказав речник міністерства, зазначивши, що Німеччина бере участь у цьому, надаючи найсучасніші зенітні системи. За його словами, кожен член Альянсу надає те, що вміє робити найкраще.

Президент Польщі Анджей Дуда у Рейк’явіку заявив, що його країна готова й надалі передавати Україні винищувачі МіГ-29, однак не готова віддати F-16, оскільки їх у країни не так багато.

І хоча Британія оголосила про надання допомоги країнам, які готові поставити Україні винищувачі, прогресу у цьому питанні поки немає. Про це повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра.

Хоча, його український колег сподівається на створення "авіаційної коаліції" вже цьогоріч.

"Авіаційна коаліція сформується цього року. А коли конкретно західні літаки з нашими пілотами контролюватимуть українське небо, це потребує додаткової відповіді. Але коли сформується коаліція, все відбуватиметься дуже швидко", — сказав Дмитро Кулеба.

Слід додати, що Бельгія готова навчати українських пілотів, але надати F-16 не зможе.

Підтримка, "зернова угода", Китай, Голодомор

На саміті Ради Європи в Рейк’явіку прем'єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович заявив про готовність підтримувати Україну, доки вона не переможе у війні.

"Чорногорія стоїть з Україною з першого дня агресії з боку Російської Федерації. Ми віддамо все для підтримки наших друзів до кінця. Доки вона не виграє цю війну", – сказав представник Білого дому.

Також, за його словами, після вторгнення РФ українці склали 5% населення Чорногорії

У Білому домі заявили, що наразі не планують звертатися до Конгресу з проханням про виділення додаткових коштів на підтримку України до кінця фінансового року.

"Завдяки двопартійній підтримці України в Конгресі, ми вважаємо, що у нас є необхідні ресурси до кінця цього фінансового року. З наближенням кінця фінансового року ми переглянемо можливу необхідність у додаткових ресурсах", – зазначив він.

Ця заява Білого дому з'явилася після того, як деякі чиновники адміністрації, законодавців і співробітників Конгресу висловили занепокоєння тим, що кошти на підтримку України можуть закінчитися до середини літа.

Крім того, стало відомо, що спільне підприємство "Укроборонпрому" і Rheinmetall запрацює в Україні вже в липні.

"Надалі партнери мають намір спільно виробляти продукцію Rheinmetall в Україні, а також спільно розробляти перспективні зразки озброєння й військової техніки на базі новоствореного спільного підприємства за участі українських й німецьких фахівців", – йдеться в повідомленні "Укроборонпрому".

Українців підтримала і Франція. Сенат країни визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Нарешті Чорноморську зернову ініціативу продовжили ще на два місяці.

"Завдяки зусиллям нашої країни, підтримці наших російських друзів і внеску наших українських друзів було ухвалене рішення продовжити угоду про зерновий коридор ще на два місяці", – оголосив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час звернення до однопартійців і керівників осередків його Партії справедливості та розвитку.

Ердоган не уточнив, чи передбачає продовження "зернової угоди" зміни, на яких раніше наполягала Росія – зокрема розблокування частини санкцій.

Без продовження термін дії угоди автоматично спливав би в четвер, 18 травня.

Тим часом, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та спецспредставник Китаю, що прибув до Києва, провели зустріч, на якій Кулеба окреслив принципові для України позиції щодо майбутнього завершення війни з РФ.

"Кулеба детально поінформував спецпредставника уряду КНР щодо принципів відновлення стійкого та справедливого миру на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України. Він наголосив, що Україна не сприймає жодних пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту", – зазначили в МЗС. 

До речі, Китай попередив іноземні посольства та міжнародні організації, щоб вони не розміщували на своїх будівлях "політизовану пропаганду". За словами дипломатів, ця вказівка спрямована на місії, які вивісили прапори України після вторгнення РФ.

А у Франції ведуча телеканалу RTL висловилась, що напередодні (15 травня) президент Зеленський був у Єлисейському палаці "зі своїм шапіто".

Далі у програмі обігрують анонс "турне цирку Зеленського Європою" і його зустрічей з європейськими політиками немов рекламне оголошення циркового виступу, "щоб допомогти Україні".

Український посол вимагає вибачень від французьких ведучих.

Ще одна новина щодо України – ЄС та ЄБРР допоможуть Молдові відновити дві залізничні гілки, важливі також для України.

Санкції і нестерпний угорський уряд

ЄС хоче полегшити для європейських компаній вихід з ринку РФ, послабивши санкції, а європейські держави посилять контроль на кордоні з РФ, щоб не допустити ухиляння від санкцій.

Будапешт блокуватиме військову допомогу ЄС Україні, доки OTP Bank у списку спонсорів війни. Хоча, у Євросоюзі вважають, що подолають вето Угорщини на допомогу Україні та нові санкції.

Минулого тижня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що нові санкції проти РФ будуть спрямовані на боротьбу з обходом уже запроваджених торговельних обмежень і розроблені "в дуже тісній координації" з країнами G7.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна не може дозволити собі потрапити під санкції через співпрацю з РФ.

"Там, де є можливість, ми з радістю йдемо назустріч російському попиту. Санкції – наша червона лінія. І ми говоримо це дуже чітко Росії: ми не хочемо нашкодити вам, але ми не можемо дозволити собі самим підпасти під санкції. Тут немає жодного секрету", – підкреслив прем'єр Вірменії.

Фінляндія заморозила гроші путінського олігарха Ротенберга, які нібито йшли на добрива.

Решта новин дня 

Cуд у Франції залишив чинним вирок експрезиденту Саркозі у справі про торгівлю впливом.

Байден зберігає перевагу над Трампом із наближенням президентських виборів у США. Поки сам експрезидент Сполучених Штатів Дональд Трамп є найімовірнішим кандидатом в президенти від республіканців.

Повені на півночі Італії: кількість загиблих зросла до восьми.

У Georgian Airways грубо відповіли грузинам, обуреним відновленням рейсів до РФ.

Анкара викликала посла Німеччини через затримання турецьких журналістів.

Сербські фермери блокують дороги у боротьбі за збільшення субсидій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: