Польща закликала Китай засудити агресію РФ і тиснути на Москву для закінчення війни

П'ятниця, 19 травня 2023, 17:46

Польща під час зустрічі двох високопосадовців у Варшаві закликала Китай чинити тиск на Росію, щоб вона припинила війну в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Спеціальний посланник Китаю у справах Євразії Лі Хуей перебуває в турне європейськими столицями і у вівторок та середу відвідав Київ, де обговорив шляхи війни шляхом політичного врегулювання.

У заяві, оприлюдненій за підсумками переговорів між Лі та заступником міністра закордонних справ Польщі Войцехом Гервелем, польське зовнішньополітичне відомство повідомило, що Гервель закликав Пекін використати свій вплив, щоб змусити Росію припинити війну.

"Заступник міністра Гервель визнав відповідальність Китаю як постійного члена Ради Безпеки ООН і висловив сподівання, що Китай... засудить російську агресію і чинитиме тиск на Росію, щоб вона повернулася до дотримання принципів міжнародного права", – йдеться в заяві.

Польща стурбована заявами Китаю про те, що він хоче зміцнити двосторонні зв'язки з Росією, йдеться в заяві.

Гервель сказав Лі, що Польща сподівається, що Китай ніколи не визнає анексію українських територій Росією, і попередив, що військова допомога з боку Пекіна для Москви матиме "серйозні наслідки" для відносин з Європою.

Згідно з польською заявою, під час переговорів у Варшаві він заявив, що ситуація в Україні "не відповідає нічиїм інтересам", але "не має легкого рішення".

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та спецпредставник Китаю, що прибув до Києва, провели зустріч, на якій Кулеба окреслив принципові для України позиції щодо майбутнього завершення війни з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: