Доньку Лаврова вигнали з Грузії, навчання ЗСУ на F-16, миротворці з Ватикану: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 21 травня 2023, 19:45

Ньюзмейкерами вихідних були лідери країн "Групи семи" і президент України. У неділю завершився триденний саміт "Великої сімки" у японській Хіросімі. 

Глави розвинених країн підтвердили непохитну підтримку України до досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру. 

На восьмій сесії саміту під назвою "Україна" виступив Володимир Зеленський і звернувся до кожного з лідерів. Також президент провів особисті зустрічі з лідерами держав-учасниць "сімки". Говорили, серед іншого, про протиповітряну оборону України, у тому числі винищувачі, а також відбудову, формулу миру та гарантії безпеки для країни до вступу в НАТО.

На тлі саміту США підтвердили участь у "коаліції винищувачів". Радник президента Сполучених Штатів з нацбезпеки повідомив, що винищувачі F-16 надаватимуться за умови, що вони не використовуватимуться для ударів по Росії. Президент США у Японії отримав "тверде запевнення", що Україна не використовуватиме F-16 на території РФ.

Тим часом, з Грузії вигнали підсанкційну доньку Лаврова, а авіакомпанія Georgian Airways оголосила персоною нон грата президентку країни. 

Все важливе і цікаве за вихідні 20 та 21 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Лідери "Великої сімки": непохитна підтримка 

Вже другі вихідні поспіль Володимир Зеленський – у закордонних відрядженнях.  Тиждень назад він відвідав Італію, Британію, Німеччину та Францію. Цього разу, у суботу, він особисто прибув на саміт "Групи семи" у Японії. 

До "Великої сімки", нагадаємо, входять зазначені вище країни, а також США, Канада та Японія. 

Спершу глава держави зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Вони обнялись, після чого британський прем’єр поплескав українського візаві по спині і сказав. "Радий тебе бачити. У тебе вийшло (приїхати – ред.)!".

У своєму Twitter прем’єр Британії також виклав спільне фото із Зеленським і написав: "Україно, ми нікуди не підемо".

Як повідомив голова держави в Telegram, із Сунаком вони обговорили подальшу реалізацію домовленостей, досягнутих під час перемовин у Британії 14 травня, а також поспілкувалися про розвиток двосторонніх відносин і скоординували позиції напередодні участі в саміті "Групи семи".

Також Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні. Вони обговорили оборонну та політичну підтримку України з боку Італії.

"Президент України наголосив на необхідності вдосконалення спроможності протиповітряної оборони, включно з підготовкою наших пілотів",– йдеться в повідомленні Офісу президента.

Із президентом Євроради Зеленський обговорив експорт українського зерна в ЄС. Серед інших тем розмови – втілення української "формули миру" та консолідація її світової підтримки.

Сам президент Євроради Шарль Мішель, коментуючи зустріч із Зеленським, написав у Twitter: "Україна – незламна. Як і наші підтримка й дружба. Слава Україні".

Зустріч Володимир Зеленський провів і з президентом Франції Емманюелем Макроном

Під час зустрічі французький президент заявив, що приїзд президента України є "унікальною можливістю", щоб "висловити свою позицію, донести свій меседж і поділитися своєю думкою".

"Я вірю, що це може стати переламним моментом", – цитує президента Франції агенція AFP.

Крім того, Зеленський особисто поговорив і з канцлером Німеччини Олафом Шольцем

"Володимир Зеленський подякував за потужну оборонну допомогу, яку Україна отримує від ФРН. Президент відзначив важливість реалізації пунктів української формули миру", – йдеться в повідомленні Офісу президента.

Під час візиту президента України до Берліна тиждень назад, як відомо, Німеччина оголосила про найбільший пакет військової допомоги на суму 2,7 мільярда євро.

У суботу, за день до завершення саміту у Японії, очільники держав-членів "Групи семи" узгодили спільне комюніке за результатами саміту.

У документі лідери G7 підкреслили, що вони "більш ніж будь-коли об'єднані в рішучості дати раду глобальним викликам сьогодення та прокласти шлях до кращого майбутнього" з дотриманням Статуту ООН і міжнародного партнерства.

"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру", – зазначили вони.

У комюніке згадується окрема заява лідерів G7 щодо України, ухвалена у п’ятницю, у якій вони зобов'язуються "посилити дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України, збільшити ціну для Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля, і продовжувати протидіяти негативним наслідкам війни для решти світу, особливо для найбільш вразливих верств населення".

А президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка також перебувала на зустрічі у Японії, заявила, що новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії містить обмеження проти низки іноземних компаній, які допомагають Москві ухилятись від санкцій.

Голова Єврокомісії підкреслила, що ЄС серйозно налаштований покласти край ухиленню від санкцій з боку Росії.

За словами фон дер Ляєн, із-поміж цих компаній "близько восьми" зареєстровані в Китаї.

Зустріч з Байденом і Трюдо

Глава української держави виступив на сесії "Україна" саміту країн "Групи семи" та звернувся до кожного з лідерів.

Серед іншого, Зеленський заявив, що "Україна хотіла б, щоб наші команди розставили крапки над "і" у справі гарантій безпеки до Вільнюса – саміту, на який очікує євроатлантика".

Сесія 8 "Україна" тривала 60 хвилин. Лідери G7 та президент України Володимир Зеленський, який був присутній як гість, обговорили ситуацію в Україні. 

В неділю глава української держави зустрівся з президентом США Джо Байденом. 

Лідери обговорили підтримку США спільних зусиль з союзниками і партнерами з підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, таких як F-16.

Крім того, Президент Байден наголосив на підтримці Сполученими Штатами та іншими країнами G7 відновлення України, включаючи зусилля з відбудови її енергетичної інфраструктури, а також впровадження Україною реформ, необхідних для реалізації її євроатлантичних прагнень.

Президент Володимир Зеленський у розмові з американським колегою Джо Байденом наголосив на потребі гарантій безпеки для України до вступу у НАТО.

Після зустрічі Байдена з Зеленським Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні додаткової безпекової допомоги для покриття критичних потреб.

У новий пакет "критичної" допомоги вартістю до 375 мільйонів доларів увійдуть боєприпаси до HIMARS, снаряди, Javelin. Повний перелік допомоги за посиланням.

Президент України також повідомив, що зустрівся з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

"Обговорили подальшу взаємодію у сфері безпеки й оборони, ситуацію на фронті, навчання українських офіцерів у межах канадської тренувальної місії UNIFIER, важливість реалізації всіх пунктів української формули миру та євроатлантичну інтеграцію України" – написав Зеленський.

Саміт формули миру могли б зібрати в липні, коли від початку повномасштабної війни мине 500 днів. Це запропонував Володимир Зеленський, виступаючи в неділю на робочій сесії саміту "Назустріч мирному, стабільному і процвітаючому світу".

Коаліція винищувачів

На саміті G7 прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак нагадав попередню заяву британського уряду про те, що Сполучене Королівство розпочне підготовку українських пілотів на винищувачах F-16 американського виробництва "цього літа", щоб "підтримати військово-повітряні сили України тим, що їм потрібно в майбутньому".

Сунак привітав "дуже відчутний прогрес у наданні подальшої підтримки", досягнутий на саміті G7, зокрема, підтримку президентом США Джо Байденом "міжнародної коаліції" країн для надання Україні новітніх винищувачів.

На тлі зустрічі лідерів "Великої сімки" США підтвердили участь у "коаліції винищувачів". Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що винищувачі F-16, які Україна отримає від союзників, надаватимуться за умови, що вони не використовуватимуться для ударів по Росії.

На саміті у Японії президент США Байден отримав "тверде запевнення", що Україна не використовуватиме F-16 на території РФ.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зауважив, що потенційні програми навчання українських пілотів на винищувачах F-16 з боку союзників є сигналом для Росії, щоб вона не розраховувала на успіх у своєму вторгненні в Україну навіть у разі тривалого конфлікту.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявила, що її країна може долучитись до міжнародних зусиль із підготовки українських льотчиків на сучасних винищувачах, але про передання F-16 не йдеться, бо країна сама ними не володіє.

Під час підсумкової сесії на саміті G7 у японській Хіросімі учасники погодилися з аргументами президента Володимира Зеленського щодо того, що Формула миру може бути лише українською, та ухвалили низку рішень. Детальніше про це у новині за посиланням

Тим часом, на болотах знов жаліються на "англосаксів". 

У неділю Міністерство закордонних справ Росії назвало саміт G7 в японській Хіросімі "політизованим" заходом, на якому, за його словами, пролунали антиросійські та антикитайські заяви.

У Москві вважають, що "Група семи" необоротно деградувала.

"Перетворилася на "інкубатор", де під проводом англосаксів визрівають деструктивні ініціативи, що розхитують глобальну стабільність. Потім вони нав'язуються проамериканській масовці з числа країн НАТО, ЄС та інших сателітів Вашингтона" – йдеться у заяві.

Нагадаємо, Росію вигнали з зазначеного клубу країн ще у 2014 році, після анексії Криму.

Ще новини по Україні

Папа Римський поставив італійського кардинала на чолі миротворчої місії в Україні.

Новообраний президент Чорногорії склав присягу, згадавши війну в Україні.

Посол України обурився порадами МЗС Польщі про те, як Зеленський має "перепросити за Волинь".

Майбутня посол Естонії в Україні почала вчити українську мову.

Донька Лаврова у Грузії 

Донька міністра закордонних справ Росії Єкатеріна Вінокурова (Лаврова), яка разом з чоловіком перебувають під санкціями Заходу, приїхала в Грузію для участі у весіллі брата свого чоловіка, російського підприємця Александра Вінокурова.

Брат зятя голови МЗС Росії нібито розписався у Тбілісі, після чого вирішив влаштувати святкування у п’ятизірковому готелі Kvareli Lake Resort, через що його нібито закрили на два дні для прийому постояльців.

Під готелем у суботу сутички між протестувальниками й поліцією.

Протест під готелем почався близько 10:00 за Києвом, у ньому брали участь активісти й опозиційні політики. Вони скандували "Росіянам у Грузії немає місця!" й кидали яйця у мікроавтобуси, що виїхали з готелю.

Присутні вимагали, щоб російські громадяни негайно покинули територію готелю.

Грузинська президентка Саломе Зурабішвілі під час екстреного звернення в суботу фактично підтвердила, що родичі міністра закордонних справ РФ Сергєя Лаврова справді приїхали в Грузію, але святкувати весілля тут не будуть.

Зурабішвілі заявила, що змогла зв’язатись із міністром внутрішніх справ Грузії Вахтангом Гомелаурі й отримати запевнення, що росіяни виїхали з країни та не будуть святкувати.

Згодом стало відомо, що донька міністра закордонних справ Росії та її чоловік, виїхали з Грузії.

За даними телеканалу Mtavari, Вінокурову та її чоловіка супроводжували сили Служби державної безпеки та Міністерства внутрішніх справ Грузії. Вони нібито перетнули кордон опівночі й нині перебувають у Саудівській Аравії.

У готелі Kvareli Lake Resort залишились наречена брата Вінокурова й інші гості, що мали бути присутні на весіллі, стверджує опозиційний телеканал.

Тим часом, у російському аеропорту "Внуково" в суботу приземлився перший прямий авіарейс із Тбілісі, запущений після чотирьох років.

Рейс до Москви обслуговує грузинська авіакомпанія Georgian Airways.

Грузинська президентка оголосила, що буде бойкотувати авіакомпанію Georgian Airways.

Вона закликала інших грузинів долучитись до бойкоту авіакомпанії.

Georgian Airways, у свою чергу, заборонила президентці Грузії літати її літаками.

Решта новин дня

У Римі кліматичні активісти зафарбували в чорний колір воду в популярному фонтані Треві.

У Кишиневі на Національних зборах на підтримку євроінтеграції зібрались до 80 тис. людей.

У горах Швейцарії розбився туристичний літак, є загиблі.

Вірменія вперше за 11 років призначила посла в Угорщині.

Невідомий напав на одного з лідерів антиурядових протестів у Сербії.

В МКС обурені залякуванням прокурора суду з боку Росії, яка оголосила його в розшук.

У Дуди закликали уникати "твіттерної дипломатії", коли йдеться про Волинську трагедію.

Німецька поліція розслідує отруєння двох росіян на організованому критиком Кремля заході.

Німецькі ультраправі мають найвищий за 5 років рейтинг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: