Глава МЗС Литви підтримав відставку прем'єрки у разі несхвалення Сеймом дострокових виборів

Понеділок, 22 травня 2023, 13:34

Лідер литовських консерваторів і міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс підтримав прем'єр-міністра Інгріду Шимоніте, яка заявила про можливу відставку, якщо Сейм не схвалить дострокових виборів.

Про це він сказав перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

"Так сказала прем'єр, і я її підтримую", – зазначив Ландсбергіс.

За його словами, це рішення Сейму – "узяти й подивитися в дзеркало і вирішити, що нам усім робити далі".

"Якщо відповідь у тому, що Сейм може продовжувати роботу, тоді потрібні інші рішення і, як сказала прем'єр-міністр, вона піде після саміту НАТО", – сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, напередодні Шимоніте сказала, що якщо парламент не схвалить рішення президії християнських демократів про проведення дострокових виборів, вона подасть заяву про відставку після саміту НАТО.

Перед цим на засіданні президії християнських демократів у п'ятницю було ухвалено рішення провести дострокові вибори до парламенту. В іншому разі керівництво партії розглядатиме питання відставки всього уряду. Оголосити дострокові вибори може парламент. Це рішення мають ухвалити щонайменше 3/5 від загальної кількості депутатів. 

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: