Німецького міністра критикують за наміри стежити за споживанням енергії у кожній родині

Середа, 24 травня 2023, 15:38

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек спільно з міністром будівництва Кларою Гейвіц запропонував законопроєкт, яким пропонується відстежувати, як громадяни опалюють свої будинки і скільки енергії при цьому споживають.

Про це повідомляє Bild із посиланням на документ, який є в розпорядженні журналістів, пише "Європейська правда".

У майбутньому федеральний уряд хоче знати, як німці опалюють свої будинки і скільки енергії вони при цьому споживають.

Габек і Гейвіц закликають федеральні землі, зокрема, визначити "річне енергоспоживання конкретної будівлі за останні три роки", що означає, що власники будинків повинні будуть повідомити уряду всю інформацію про енергоспоживання за останні три роки.

Як зазначає Bild, проєкт закону можуть ухвалити уже в червні.

При цьому в документа знайшлось чимало критиків. Зокрема, лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) у Тюрингії Маріо Фойгт назвав ініціативу Габека "енергетичною Штазі".

"Опалювальну манію Габека пора зупинити. Тепер він хоче використовувати "енергетичну Штазі" для того, щоб зазирати в чужі котельні – як у шпигунській державі", – сказав Фойгт.

Міністр внутрішніх справ землі Гессен Петер Бойт від ХДС зазначила, що законопроєкт передбачає збір персональної інформації.

"Коли мова зайшла про нашу систему опалення, держава раптом захотіла зберігати всі види персональних даних, включно з домашніми адресами", – підкреслив він.

Президент асоціації власників будинків Haus & Grund Кай Варнеке назвав документ "масовим вторгненням в приватне життя громадян".

Раніше Габек потрапив у скандал через звинувачення у кумівстві у Мінекономікиу зв'язку з чим був змушений піти у відставку державний секретар з питань енергетики Німеччини Патрік Грайхен.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: