Прем'єр Грузії розкритикував плани ЄС щодо санкцій для країн, які ведуть бізнес з Росією

Середа, 24 травня 2023, 17:25

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі виступив проти пропозиції ЄС запровадити санкції проти третіх країн, які продовжують вести бізнес з Москвою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Гарібашвілі заявив, що припинення торгівлі між Грузією та Росією не матиме значного впливу на російську економіку.

"Те, що ЄС торгує з Росією за чотири дні, ми торгуємо з Росією за рік", – сказав Гарібашвілі в інтерв'ю на Катарському економічному форумі.

"Коли мова йде про економічні санкції… товарообіг Грузії з Росією становить менше 1 мільярда доларів. Це смішно, чи не так? Цей 1 мільярд доларів не може вплинути на російську економіку", – додав грузинський прем'єр.

Росія є другим за величиною торговельним партнером Грузії. У 2022 році товарообіг між двома країнами досяг $2,5 млрд, за попередніми даними Національного статистичного управління Грузії.

Колишня радянська республіка є однією з небагатьох країн Кавказу та Центральної Азії, чия торгівля з Росією стрімко зросла після того, як Захід запровадив санкції проти Москви через її повномасштабне вторгнення в Україну.

Згідно з митними даними платформи Trade Data Monitor, обсяг торгівлі Грузії з Росією зріс майже на 22 відсотки за рік, відколи Москва почала повномасштабне вторгнення.

Як відомо, ЄС обговорює 11-й раунд санкцій проти Росії, який може включати безпрецедентні заходи, спрямовані проти країн, які продовжують вести бізнес з Москвою, що дозволяє їй обходити санкції.

Нагадаємо, у травні Грузія, яка не підтримала санкції проти РФ у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну, відновила пряме авіасполучення з Росією.

До того ж, попри запевнення грузинської влади, дозволи на рейси отримала російська авіакомпанія, що літає до анексованого Криму.

Читайте про те, як Грузію потужно втягують в орбіту впливу РФ, у статті Грузія, відкрита до ворогів. Чому авіарейси та візит родини Лаврова – не останні кроки назустріч РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: