F-16 з Нідерландів, пропозиція Україні від НАТО, Європарламент "карає" Угорщину: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 26 травня 2023, 21:05

Франція назвала воєнним злочином ракетний удар по лікарні у Дніпрі, а топ-генерал Чехії закликав готуватись до затяжної війни. 

Експосол США в Україні вважає, що ядерні залякування Росії впливають на рішення Вашингтона, у тому числі, щодо України в НАТО. 

За даними Euractiv, у НАТО думають запропонувати Україні поглиблене партнерство без конкретики щодо вступу.

Тим часом, китайський посол пропонував Європі визнати окупацію РФ території України в обмін на перемир’я.

Нідерланди "серйозно розглядають" надання Україні винищувачів F-16, а Іспанія оголосила про наміри передати Україні ще чотири танки Leopard 2, а також партію бойових машин піхоти M-113 TOA.

А ще: інша Грузія, небезпечна Угорщина та "санкційна війна" Польщі з РФ і Білоруссю.

Все важливе і цікаве за 26 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Воєнні злочини РФ, удари по Криму, "ядерка"

26 травня російські війська завдали забороненого Женевською конвенцією ракетного удару по поліклініці та ветеринарній клініці в місті Дніпро.

У результаті постраждала 31 людина, зокрема дві дитини, щонайменше двоє людей загинули, ще троє вважаються зниклими безвісти.

Міністерство закордонних справ Франції засудило останні атаки ракет і безпілотників Росії проти цивільної інфраструктури в Україні.

"Як неодноразово підкреслювала міністерка Європи та закордонних справ Катрін Колонна, ці неприйнятні дії є воєнними злочинами і не повинні залишатися безкарними", – зазначили в МЗС Франції.

Тим часом, за даними ЗМІ, українські війська у травні розпочали операції з "формування" напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ.

Голова Генерального штабу Чехії генерал Карел Ржехка вважає, що майбутній контрнаступ України проти РФ не обов’язково переломить ситуацію на полі бою, та закликає готуватись до затяжної війни.

У Державному департаменті США наголосили, що Україна має право, а також усі можливості для звільнення усіх захоплених Росією територій, включно із Кримом.

За словами речника Держдепу Метью Міллера, Україна може звільнити як ті території, які Росія захопила після повномасштабного вторгнення у лютому минулого року, а також Крим.

Трохи раніше радник американського президента з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що США не заперечують проти ударів українців по території окупованого Криму. 

"Ми не накладали обмежень на здатність України завдавати ударів по своїй території в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми сказали, що не дозволимо Україні з американськими системами, західними системами атакувати Росію. І ми вважаємо, що Крим – це Україна", – сказав Салліван в інтерв’ю американському телеканалу CNN 21 травня. 

Ймовірно, саме цей коментар довів до істерики Міністерство закордонних справ Росії

Російське МЗС заявило, що висловило "рішучий протест" через "неприйнятні висловлювання" Саллівана, який "фактично схвалив удари збройних формувань режиму в Києві по російській території, включно з Республікою Крим і Бєлгородською областю".

Також зовнішньополітичне відомство стверджує, що "ворожі дії США, які давно стали стороною конфлікту, кинули російсько-американські відносини в глибоку і небезпечну кризу, що загрожує непередбачуваними наслідками".

Тепер щодо рейду на територію Бєлгородської області РФ. 

США чітко дали зрозуміти Україні, що не хочуть сприяти ударам по території РФ. Зокрема, адміністрація президента США Джо Байдена в розмовах з української стороною підтвердила, що не підтримує атаки на територію Росії.

Крім того, за словами координатора Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі, у Вашингтоні також не хочуть, щоб будь-яке обладнання американського виробництва використовувалося для атак на російську територію.

"І ми отримали запевнення від українців, що вони поважатимуть ці побажання", – додав Кірбі.

Щодо розміщення у Білорусі російської тактичної ядерної зброї, то у Держдепі США це прикладом безвідповідальної поведінки Москви.

Заступник речника уряду Німеччини Вольфганг Бюхнер заявив, що переміщення ядерної зброї до Білорусі є ще однією очевидною спробою ядерного залякування з боку Росії.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель засудив угоду між Росією та Білоруссю про переміщення російських ядерних боєголовок на білоруську територію.

"Це крок, який призведе до подальшої надзвичайно небезпечної ескалації", – констатував Боррель. 

Верховний представник ЄС підкреслив, що це рішення суперечить зобов'язанням, які Росія взяла на себе в Будапештському меморандумі, згідно з яким Білорусь ліквідувала всю ядерну зброю зі своєї території. А також суперечить зобов’язанням, взятим у Спільній заяві лідерів п'яти ядерних держав від 3 січня 2022 року про те, що ядерна війна не може бути виграна і ніколи не повинна вестися. 

Шлях до НАТО та гарантії безпеки, Китай

Колишній посол США в Україні, директор Центру Євразії в Atlantic Council Джон Гербст вважає, що ядерні погрози РФ вочевидь впливають на позицію Сполучених Штатів щодо України в НАТО. 

"Погана новина – і це стосується також НАТО, що вони (адміністрація Байдена – ред.) вочевидь злякалися постійних погроз, що лунають від Кремля, про потенційне застосування зброї масового знищення, якщо вони зроблять А, Б чи В", – зазначив він.

Гербст додав, що саме тому Вашингтон так довго розмірковував перед наданням кожного серйознішого виду озброєння. 

"Така ж логіка впливає і на позицію адміністрації щодо вступу України в НАТО", – зазначив він.

За даними Euractiv, у НАТО думають запропонувати Україні поглиблене партнерство без конкретики щодо вступу.

Кілька дипломатів з країн-членів розповіли Euractiv, що ідея про певне розширення відносин України і НАТО, зокрема шляхом створення Ради "Україна-НАТО", здобуває підтримку і в цьому бачать спосіб продемонструвати крок назустріч.

У кулуарних розмовах українські посадовці визнають, що про вступ до НАТО найближчим часом точно не доводиться сподіватися, але вони просять союзників про сильний сигнал

Нагадаємо, днями The Wall Street Journal опублікував матеріал про те, що ключові держави-члени Альянсу попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства в НАТО на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact).

На цей час в Офісі президента України вважають найкращим варіантом гарантій безпеки поєднання ідеї "Київського безпекового компакту" та гарантій на зразок тих, які має Ізраїль.

Тим часом, як повідомляє The Wall Street Journal, китайський посол пропонував Європі визнати окупацію РФ території України в обмін на перемир’я.

Хоча європейські посадовці поки не відкидають зусилля Китаю з урегулювання війни, вони поставили під сумнів його можливу роль як посередника в будь-яких переговорах, враховуючи тісні зв’язки Пекіна та Москви.

Як розповів WSJ один із дипломатів, держави Європи не вважають мир в Україні можливим, доки звідти не будуть виведені російські війська, і саме таку позицію й озвучили китайському спецпредставнику.

"Вони (Китай. – Ред.), імовірно, випробовують єдність Заходу і намагаються проявити ініціативу", – додав інший співрозмовник WSJ.

Папа Римський і конкурент Трампа про війну

Папа Римський Франциск дещо незрозуміло висловився щодо війни в Україні. 

На питання, чи не повинна Росія для досягнення миру повернути окуповані території Україні, Папа Римський сказав: "Це політична проблема. Мир буде досягнутий того дня, коли вони (Україна і РФ. – Ред.) зможуть говорити одне з одним – або самі, або через інших".

Губернатор Флориди Рон Десантіс, який вважається головним конкурентом Дональда Трампа за участь у президентських виборах від Республіканської партії, підтримує його прагнення якнайшвидше завершити війну в Україні.

При цьому, коментуючи заяви Трампа, який обіцяв у разі обрання президентом США закінчити війну Росії в Україні за "24 години", губернатор Флориди назвав це перебільшенням, а самого експрезидента – "схильним до риторичних кульбітів".

Підтримка України 

Іспанія оголосила про наміри передати Україні ще чотири танки Leopard 2, а також партію бойових машин піхоти M-113 TOA.

Канада анонсувала нову допомогу для України: навчання, а також надання 43 ракет AIM-9 класу "повітря-повітря".

За даними Bloomberg, Нідерланди можуть відправити F-16 в Україну після навчання пілотів.

За словами джерел агентства, уряд Нідерландів протягом останніх тижнів вів переговори з офіційними особами США, щоб змусити адміністрацію президента Джо Байдена дати "зелене світло" на поставку літаків Україні.

Прем’єр-міністр Марк Рютте в п’ятницю заявив, що його держава поки не ухвалила рішення про надання Україні винищувачів F-16, але "серйозно розглядає" такий варіант.

Тим часом, у Франції заявили, що можуть допомогти Україні з підготовкою пілотів, а Японія анонсувала нові санкції проти РФ та засудила наміри розмістити ядерну зброю у Білорусі.

Польща vs РФ і РБ

Росія планує заборонити транзит польських фур.

А Польща готується заборонити транзит для фур із російськими й білоруськими номерами.

Крім того, Польща анонсувала санкції проти Мінська через вирок одному з лідерів Спілки поляків Білорусі.

А ще Варшава відреагувала на фейк Кремля про "участь" польських військових у війні в Україні.

"Росія продовжує дезінформаційні операції проти Польщі та України. Кремль видає себе за Міністерство оборони України. Підроблений український документ має стати "доказом" участі Польщі у війні та підготовки до анексії західної України", – зазначив уповноважений польського уряду з питань безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин.

Щодо санкцій слід також додати, що посли ЄС схвалили санкції за дестабілізацію Молдови

Інша Грузія

26 травня Грузія святкує день незалежності. Втім, цього року ці святкування відрізнятимуться від попередніх.

Якщо раніше на будівлі парламенту вивішували прапори і Грузії, і Євросоюзу, то цього року було вирішено обмежитися лише національними.

Лідер правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе розкритикував європейські та українські прапори у соцмережах громадян Грузії після того, як владі почали дорікати за відсутність прапора ЄС на будівлі парламенту у день незалежності.

Здавалося б, дрібниця, проте вона символізує радикальну зміну у відносинах між Грузією та ЄС, яка за останній рік стала особливо помітною.

Детальніше про те, куди прямує Грузія і чи є неминучим потрапляння в "обійми" Кремля, читайте в статті Юрія Панченка Розворот Тбілісі: як Грузія втрачала прозахідний курс і чи став цей процес незворотним.

Президентка Грузії розкритикувала уряд за зближення з Росією.

Нагадаємо, Грузія дозволила трьом авіакомпаніям виконувати прямі авіарейси до РФ, зокрема й тим, що обслуговували польоти до анексованого Криму. Перші рейси вже відбулися 19 і 20 травня.

Путін заявив, що особисто запропонував відновити авіасполучення з Грузією.

Тим часом, у Верховній раді пропонують офіційно використовувати в Україні історичну назву Грузії Сакартвело.

Небезпечна Угорщина

Численні порушення Угорщиною європейського законодавства роблять її непридатною для головування в ЄС на ротаційній основі у 2024 році.

Резолюцію такого змісту наступного тижня планують ухвалити депутати Європарламенту.

Проєкт резолюції, з яким ознайомилось видання, підтримали основні партії Європарламенту.

До речі, сьогодні у нас вийшла цікава стаття щодо медіаімперії прем’єра Угорщини Віктора Орбана. 

Всі деталі про те, як працює ця медіаімперія, – у цікавій статті директора Інституту Центральноєвропейської стратегії Дмитра Тужанського Міністерство правди Орбана. Як працює антиукраїнська та антизахідна пропаганда в Угорщині.

Решта новин дня 

Депутатка Північної Македонії на 9 років помилилася у тому, хто є спікером Ради, і "забула" про Зеленського.

Головний конкурент Трампа за добу зібрав $8,2 млн на передвиборчу кампанію.

В Німеччині держслужбовець витратив понад 300 тисяч євро з бюджету на обіди в ресторанах.

У справі про штурм Капітолію в США суд виніс найсуворіший вирок: 18 років для обвинуваченого.

У Німеччині судитимуть популярну співачку за нацистське вітання, а поліція Берліна почала розслідування щодо співзасновника Pink Floyd через нацистський образ.

У Польщі мер міста напідпитку спричинив ДТП і втік з місця аварії.

Президент Сербії привів армію в стан найвищої боєготовності через напругу в Косові. США засудили дії косовської влади після заворушень із сербами на півночі Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: