Президентка Греції офіційно розпустила парламент і призначила вибори на 25 червня

Понеділок, 29 травня 2023, 16:56

Президентка Греції Катерина Сакелларопулу в понеділок видала указ про розпуск парламенту та офіційне призначення виборів на 25 червня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Згідно з указом, новий парламент збереться в понеділок, 3 липня.

Указ також підписаний тимчасовим прем'єр-міністром Іоаннісом Сармасом і членами тимчасового кабінету міністрів.

Це лише другий випадок, коли Греція має "дводенний" парламент з моменту відновлення демократії в 1974 році, попередній був результатом виборів у травні 2012 року, які також не змогли привести до формування уряду.

Нагадаємо, на виборах до грецького парламенту в неділю, 21 травня, партія "Нова демократія" уже колишнього прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса отримала 40,8% голосів проти 20,1% у лівої опозиційної партії "СІРІЗА".

Результат виявився кращим за очікуваний для Міцотакіса, уряду якого довелося мати справу зі скандалом з прослуховуванням опозиційних політиків і журналістів, пандемією COVID-19, інфляцією та смертельною залізничною катастрофою в лютому, яка викликала обурення громадськості.

Водночас голосів виявилось недостатньо для формування "Новою демократією" уряду, тому Міцотакіс майже одразу заявив про підтримку повторних виборів.

Нове голосування на парламентських виборах у Греції відбудеться за новою напівпропорційною виборчою системою, що збільшує шанси партії Міцотакіса на здобуття більшості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: