НАТО розгортає додаткові сили в Косові на тлі загострення

Вівторок, 30 травня 2023, 18:10

НАТО у вівторок розгорнув додаткові сили в Косові, на наступний день після того, як миротворці були поранені в зіткненнях з сербськими протестувальниками.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

11 італійських і 19 угорських солдатів зі складу Сил для Косова (KFOR), миротворчої місії на чолі з НАТО, були поранені на півночі Косова під час стримування насильницьких демонстрацій. За повідомленням KFOR, троє угорських солдатів були поранені із застосуванням вогнепальної зброї.

НАТО засудив ці напади і закликав "всі сторони утримуватися від дій, які ще більше розпалюють напруженість, і вступити в діалог".

У вівторок вдень у Twitter командування об'єднаних збройних сил НАТО в Неаполі повідомило, що НАТО надсилає до Косова Оперативні резервні сили (ORF) для Західних Балкан.

"Командування НАТО в Неаполі уважно стежить за ситуацією в Косові і продовжуватиме координувати свої дії з KFOR, щоб гарантувати, що вони мають усі можливості і сили, необхідні для неупередженого забезпечення безпечного і захищеного середовища і свободи пересування для усіх громад", – сказано в повідомленні, де зазначається, що додаткові резервні сили отримали наказ підвищити готовність до посилення KFOR в разі потреби.

Адмірал Стюарт Б. Манш, командувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Неаполі, сказав у своїй заяві, що "розгортання додаткових сил НАТО в Косові є виваженим заходом, спрямованим на те, щоб KFOR мали необхідні сили і засоби для підтримання безпеки відповідно до нашого мандата Ради Безпеки ООН". 

У понеділок 29 травня загострилась ситуація в косовському місті Звечан після того, як члени просербської місцевої партії "Сербський список" відмовились виконувати розпорядження миротворців відійти від будівлі муніципалітету і прорвали кордон поліцейських і миротворців. У відповідь ті застосували світлошумові гранати і, як пишуть сербські ЗМІ, вогнепальну зброю.

Європейський Союз рішуче засудив сутички на півночі Косова та закликав сторони до деескалації ситуації і відповідальної поведінки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: