Скільки Україна недоотримала через аграрну блокаду сусідів з ЄС

Аналітика коротко
Середа, 31 травня 2023, 15:00

Топ-темою квітня та першої половини травня стала заборона на експорт української агропродукції, запроваджена чотирма країнами ЄС: Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Болгарією.

На перший погляд, ця проблема вже позаду. Адже транзит через Польщу, принаймні формально, відновився майже одразу

А Європейська комісія домовилася замінити односторонні заходи, запроваджені цими країнами, тимчасовими превентивними заходами від імені всього ЄС. Хоча фактично вони стосуються лише п’яти країн-сусідів – чотирьох країн, що ввели обмеження, а також Румунії, яка їх лише планувала.

Головне, що нова заборона стосується вужчого переліку товарів, а саме кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику, а також введена на коротший термін, до 5 червня 2023 року.

Про те, скільки вже коштувала ця криза українському експорту, читайте у статті Вероніки Мовчан з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Проблема на сотні мільйонів: скільки коштувала Україні торгова суперечка з 4 країнами ЄС.

У квітні 2023 року український експорт продовольства склав $1,7 млрд, що є найгіршим показником після старту Чорноморська зернова ініціатива ("зернова угода"), тобто з серпня 2022 року.

Також цей показник значно нижчий середньомісячного показника експорту за цей період, який дорівнює $2,3 млрд щомісяця.

Порівняно з березнем експорт продовольства скоротився на $0,7 млрд, або майже на третину.

Очевидно, що це скорочення стало наслідком не лише проблем на західному кордоні України. У цей самий період значно погіршились показники роботи Чорноморської зернової ініціативи, в рамках якої Росія продовжила блокувати інспекції.

Обмеження, введені у другій половині квітня, обвалили продовольчий експорт до всіх чотирьох сусідніх країн.

Хоча заборони тривали два останні тижні місяця, експорт ключових товарів скоротився на дві третини або й більше.

Це може свідчити про існування або неформальних перепон для поставок ще до введення офіційних заборон, або про зміни у поведінці контрагентів у країнах-партнерах, які призвели до зменшення покупок.

У квітні Україна недоотримала $0,7 млрд експорту продовольства порівняно з попереднім місяцем.

При цьому безпосередні втрати продовольчого експорту до чотирьох країн-сусідів, які ввели заборону на імпорт з України, становили $0,25 млрд, або більше третини загального падіння.

Ще частину загальних втрат варто віднести на непоставлений експорт в інші країни через проблеми на кордоні.

Найгірше в цій ситуації те, що, ймовірно, обмеження проти українського експорту ще далекі від завершення. Швидше за все, заборона матиме продовження, що лише збільшить проблеми української економіки.

Хоча є й позитивні моменти.

Зокрема, наприкінці травня ЄС продовжив на рік дію тимчасових автономних торговельних заходів, які скасовують усі тарифні бар’єри на шляху українських товарів в ЄС. Хоча аналогічні преференції не зупинили індивідуальні обмеження у квітні, одностайна підтримка продовження заходів свідчить про загальну рішучість ЄС забезпечити вільну торгівлю з Україною.

Докладніше про експорт до кожної з чотирьох країн-сусідів і тему загалом – у матеріалі Вероніки Мовчан Проблема на сотні мільйонів: скільки коштувала Україні торгова суперечка з 4 країнами ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: