Бійка з росдепутатами в Анкарі, Швеція робить крок до НАТО, трампісти у Орбана: новини дня

Дайджест
Четвер, 4 травня 2023, 21:10

Серед головних новин дня – результати візиту Зеленського до Нідерландів, реакція на удар безпілотником по Кремлю, потужний звіт ОБСЄ та бійка в Туреччині. 

Все важливе і цікаве за 4 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Європейське турне Зеленського

Вже другу добу президент Володимир Зеленський перебуває за межами України. 

Вчора він прибув з візитом у Фінляндію, де провів переговори з Саулі Нііністьо, а також взяв участь у саміті Нордичних країн. Про все це ми писали у вчорашньому дайджесті

Сьогодні у МЗС України пояснили, що візит президента Зеленського до Фінляндії, який відбувся 3 травня, є надзвичайно важливим.

"Цей візит є надзвичайно важливим, оскільки він має дві складові. Перша – це двостороння складова. Тобто відбувся візит і переговори з керівництвом Фінляндії, країни, яка нам надає досить значну військову допомогу. І другий аспект цього візиту – це участь у саміті Північних країн, п’яти країн. Фінляндія, Швеція, Данія, Норвегія і Ісландія – це країни, де є надзвичайно потужна підтримка України", – зазначив заступник глави українського МЗС Євген Перебийніс.

За словами українського дипломата, за результатами саміту була оприлюднена заява, в якій йдеться, зокрема, про подальшу військову підтримку України.

Перебийніс додав, що конкретні домовленості про надання озброєння не оприлюднювалися.

"Але, повірте, там є досить серйозні домовленості, які значно посилять українську безпеку", – додав він.

Потім Володимир Зеленський поїхав у Нідерланди. Сьогодні приблизно о 9 годині ранку за місцевим часом він прибув до Сенату Нідерландів та зустрівся зі спікеркою Палати представників Верою Бергкамп та очільником Сенату Яном Антоні Бруйном. 

Об 11 годині ранку глава української держави виступив у парламенті Нідерландів на тему "Не буде миру без справедливості для України", після чого відвідав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Володимир Зеленський зустрівся із топ-керівництвом Міжнародного кримінального суду, який розслідує скоєні в Україні воєнні злочини та вже видав ордер на арешт президента РФ. 

Серед іншого, президент України відзначив важливість відкриття найближчим часом філії Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Києві, що сприятиме подальшому посиленню відповідної взаємодії.

Володимир Зеленський в ході виступу у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі заявив, що "всі хочуть бачити тут іншого Владіміра", маючи на увазі главу Кремля Путіна.

За словами Зеленського, Путін "заслуговує на те, щоб бути засудженим" і доставленим до Гааги.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.

А ще президент України закликав створити повноцінний міжнародний трибунал щодо скоєного Росією злочину агресії та розкритикував один із запропонованих форматів, так званий "гібридний" трибунал.

Глава української держави і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважають, що спеціальний трибунал, який розглядатиме злочин агресії Російської Федерації, повинен розміщуватись у Гаазі.

У заяві обоє лідерів підкреслили, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

"Ми прихильні до створення спеціального ad hoc трибуналу для судового переслідування та винесення вироку за цей злочин із залученням міжнародної спільноти", – наголосили Зеленський та Рютте.

У Нідерландах український президент провів переговори із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо. Зосередили увагу на безпекових питаннях. 

На спільній пресконференції Марк Рютте, коментуючи можливу передачу винищувачів F-16 Україні, заявив, що у цьому питанні немає табу.

"Ми працюємо з такими партнерами, як Бельгія і Данія, Велика Британія, щоб довести це питання до кінця", – зазначив Рютте.

Він назвав можливу передачу F-16 Україні "дуже чутливою темою" і додав, що такі вагання вже були раніше з іншими видами озброєння, але врешті-решт питання було вирішене.

Президент Зеленський, у свою чергу, висловив впевненість, що щодо винищувачів F-16 для України буде позитивний результат.

А бельгійський прем’єр на спільній пресконференції у Гаазі повідомив, що влада Бельгії вивчає механізми, які дозволять направити заморожені активи Центрального банку РФ на допомогу Україні.

За його словами, з початку війни бельгійські фінансові органи заморозили понад 58 млрд євро російських активів Центрального банку РФ.

Також, як повідомив Александер де Кроо, Бельгія готує новий пакет військової допомоги для України. 

А ще президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції зазначив, що на саміті НАТО у Вільнюсі Київ сподівається отримати від союзників сигнал про осяжну перспективу вступу до Альянсу.

Один із результатів сьогоднішніх переговорів – спільна декларація України з Бельгією та Нідерландами, які зобов’язалися підтримувати Київ на шляху євроатлантичної інтеграції та усіляко зміцнюватимуть військову спроможність нашої держави.

В рамках візиту до Нідерландів президент України Володимир Зеленський візуально ознайомився з військовою технікою, яку держава пообіцяла передати українським військам для протистояння російському вторгненню.

"Прямо звідси вся техніки буде доставлена українським воїнам, які завершили необхідні тренування. А це ППО Patriot, бронемашини, артилерія. Те, що вкрай необхідне нам для перемоги. Дякуємо", – написав у Facebook заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

Крім того, у четвер президент України вперше зустрівся з королем Нідерландів.

Слід додати, що, поки глава української держави перебував у Нідерландах, до Києва вдруге приїхав мер Брюсселя і подарував дві "швидкі" та інше обладнання.

Удар по Кремлю

Розвідка США вважає, що цього року значні наступи Росії проти України малоймовірні: не вистачає боєприпасів і живої сили.

Тим часом, не вщухає тема атаки безпілотником на Кремль. 

У Міноборони Британії вважають, що Україні невигідна атака дронів по Кремлю.

"Усі мотиви насправді у Росії – згуртування громадськості, привід для більш хаотичних і безрозсудних обстрілів, спроба завоювати симпатії до Росії, а не до України", – каже високопосадовець оборонного відомства Британії. 

Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель закликав Росію не використовувати ймовірну атаку дронів на Кремль як виправдання для подальшої ескалації війни.

"Я знаю про це, бачив новини, і я чув президента Зеленського. І президент Зеленський заявив дуже чітко, що Україна не причетна до цих атак", – заявив Боррель, наголосивши, що українські військові захищають свою країну, але воюють на своїй території.

За його словами, ці удари можуть стати приводом для мобілізації більшої кількості військових і більшої кількості атак проти України.

Напередодні у пресслужбі Кремля заявили, що українські безпілотники "намагалися завдати удару" по кремлівській резиденції президента РФ Владіміра Путіна. Атаку Кремль назвав "спланованою терористичною акцією" і "замахом на президента Росії". 

Речник президента Зеленського Сергій Никифоров заявив, що Україна не має інформації про так звані нічні атаки на Кремль.

Після атаки Медведєв закликав до "фізичного усунення" президента України Володимира Зеленського та його оточення.

Глава МЗС Франції стурбована закликами Медведєва до вбивства Зеленського.

"Медведєв знову відзначився обурливими висловлюваннями, словесною ескалацією, яка викликає жаль. Знову ця ескалація йде від Росії, знову він намагається залякати, знайти приводи, які могли б виправдати невиправдане", – зазначила глава французького МЗС Катрін Колонна.

Сполучені Штати досі не мають інформації, необхідної для оцінки ймовірної атаки безпілотника на Кремль цього тижня.

Під спілкування з сенатором Томом Коттоном на слуханнях у сенатському комітеті з питань збройних сил директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс підтвердила, що президент Росії Владімір Путін не так вже й часто "ночує в Кремлі", і що Україна заперечує факт атаки, тоді як під час минулих атак проти Росії Україна "неоднозначно (висловлювалася. – Ред.) або взагалі мовчала про відповідальність за ці атаки".

Директор ЦРУ провів закритий брифінг після атаки дрона на Кремль

У Білому домі раніше назвали безглуздими звинувачення з боку Росії в тому, що США дали вказівку Україні здійснити атаку дронами на Кремль.

Слід додати, що, за даними глави розвідки США, застосування Росією ядерної зброї малоймовірне.

Конференція трампістів у Орбана

Сьогодні в Угорщині стартувала Конференції консервативної політичної дії (CPAC).

У головній промові прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що якби Дональд Трамп був сьогодні американським президентом, то не було б російсько-української війни.

Орбан висловив упевненість, що "якби президент Трамп був президентом зараз, то сьогодні не було б війни, яка впливає на Україну і Європу".

"Поверніться, пане президенте, зробіть Америку знову великою і принесіть нам мир!" – сказав він під бурхливі оплески аудиторії, згідно з цитатою агентства АР.

Другий рік поспіль зазначена конференція відбувається в Європі. Заходи СРАС проводяться з 1974 року, останнім часом у них бере активну участь експрезидент США Дональд Трамп.  

У Конференції консервативної політичної дії США також бере участь прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі.

Він заявив, що Грузія заслужила на кандидатський статус в ЄС.

За його словами, результатом праці влади є візова лібералізація, угода про асоціацію з Євросоюзом та угода про вільну торгівлю, а також надання Євросоюзом Грузії європейської перспективи.

"Я також хотів би скористатися цією можливістю, щоб ще раз подякувати прем'єр-міністру Віктору Орбану за високу оцінку цих зусиль і за його постійну підтримку. Сьогодні ми очікуємо від Європи далекоглядного і справедливого рішення щодо статусу кандидата в члени ЄС. 

Це буде заслуженим визнанням єдиних зусиль нашої влади і народу. Хочу ще раз заявити, місце Грузії в Європі, Грузія заслуговує на статус кандидата в члени ЄС!", – заявив Гарібашвілі.

До речі, ЄС схвалив надання Молдові і Грузії нелетальної безпекової допомоги на 70 млн євро.

Бійка, потужний звіт: інші новини щодо України

Глава МЗС Дмитро Кулеба вітає звіт ОБСЄ щодо викрадення Росією українських дітей: потужні докази. 

Українські делегати спробували зірвати виступ делегації РФ на саміті ПАЧЕС, у кулуарах побились через прапор.

Польська заборона імпорту зерна коштувала Україні $143 млн – Мінекономіки.

У Словаччині почали збір понад 1 млн євро на танк для України.

Поліція Берліна розпочала розслідування після витоку інформації про візит Зеленського в Німеччину.

Чиновника мерії Кишинева затримали у справі про розкрадання фондів для біженців з України.

Решта новин дня

Швеція посилила законодавство щодо тероризму заради членства в НАТО.

Норвегія на тлі війни РФ проти України активізує пошук родовищ у Баренцовому морі.

У Молдові поліція штрафуватиме за георгіївську стрічку 9 травня.

Ще одна країна Співдружності хоче проголосити незалежність від Британії.

У Болгарії провалилися коаліційні переговори, можуть пройти шості за два роки вибори.

Француз протаранив шлагбаум на польському кордоні: дуже хотів "нового життя" в Росії.

Сайти мерій низки міст у Франції зазнали проросійських кібератак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: