Підготовка коронації Чарльза, Берлін заборонив прапор України, блокада КПП у Польщі: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 5 травня 2023, 21:05

Серед головних тем дня – контроль білорусів на кордоні з РФ, остаточне схвалення Євросоюзом рішення про боєприпаси для ЗСУ та інша допомога, нова блокада на кордоні з Польщею, коронація Чарльза III, чергова масакра у Сербії. 

У Берліні заборонили російські та українські прапори на 8 та 9 травня. Посол України в Німеччині закликав скасувати заборону на українські прапори.

Поки у Берліні "гідно вшановують пам'ять загиблих воїнів тодішньої радянської армії", у Польщі демонтували "пам’ятник подяки Червоній армії".

Тим часом, Україна та Литва запроваджують спрощений обмін водійських посвідчень.

Цікаво, що на півдні Франції через дефіцит води забороняють продаж басейнів для двору.

Все важливе і цікаве за 5 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Контрнаступ, нападки Угорщини, Білорусь

Колишній президент США Білл Клінтон заявив, що ще у 2011 році зрозумів неминучість нападу президента РФ Владіміра Путіна на Україну.

"Владімір Путін сказав мені в 2011 році – за три роки до того, як він захопив Крим, – що він не згоден з угодою, яку я уклав з Борисом Єльциним. Він сказав: "Я не згоден з нею. І я її не підтримую. І я не зв'язаний нею". І я знав, що з того дня це (напад на Україну. – Ред.) було лише питанням часу", – сказав він.

Тим часом, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто звинуватив посольство США в "пропаганді війни". Він вкотре різко розкритикував американського посла Девіда Прессмаана, заявивши, що той займається "пропагандою війни", тоді як Будапешт – на боці миру.

"Ми розуміємо, що американці намагаються підштовхнути нас до пропаганди війни, ми розуміємо, що вони намагаються підштовхнути нас до табору війни, але ми належимо до табору миру", – сказав Сійярто.

В останні місяці між США й Угорщиною тривають дипломатичні конфлікти, насамперед пов’язані з нападками на американського посла. Приміром, нещодавно він вказав на подвійні стандарти Орбана. Угорський прем'єр у Twitter публічно підтримав Дональда Трампа, якому у США оголосили кримінальне обвинувачення.

Слід зазначити, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловився щодо контрнаступу, який найближчим часом планують розпочати українські війська. 

"Я думаю, що це остання велика можливість для українців досягти якогось військового успіху. Якщо ця куля буде випущена, якщо це станеться, тоді ми побачимо, який реальний баланс сил між протиборчими силами, і в такій більш чіткій, ясній ситуації буде більше можливостей для дипломатичних дій заради миру", – сказав Орбан.

За його словами, Угорщина найбільше зацікавлена в мирі, і її власний інтерес полягає у тому, щоб мати велику і успішну Україну по сусідству.

Тим часом, Росія продовжує вбивати цивільних в Україні. В результаті варварських дій Росії в Херсоні загинуло понад 20 осіб і майже 50 отримали поранення.

Європейський Союз засудив останні атаки РФ на об’єкти цивільної інфраструктури в Україні і нагадав, що удари по цивільних об’єктах є воєнними злочинами.

Речник ЄС Петер Стано зазначає, що цей тиждень ознаменувався черговою ескалацією незаконної агресивної війни Росії проти України, що супроводжувалася все більш невибірковими та кривавими обстрілами цивільних районів.

Натомість Україна б’є точно по об’єктах постачання армії загарбника. Крім того, невідомі в Росії здійснюють диверсії, як правило, без жертв.

На цьому тлі Білорусь ввела контроль на кордоні з Росією.

На гарячій лінії Держприкордонкомітету повідомили, що контроль буде на всіх основних в'їздах до Білорусі із Росії.

Боєприпаси для України

Рада Європейського Союзу в п’ятницю остаточно ухвалила рішення про виділення одного мільярда євро з Європейського фонду миру в межах своєї ініціативи із забезпечення України артилерійськими боєприпасами.

У межах допомоги ЄС профінансує надання Збройним силам України артилерійських снарядів калібру 155 мм та, в разі потреби, ракет, які будуть спільно закуплені країнами-членами ЄС у європейської оборонної промисловості.

"Я вітаю довгоочікуване схвалення Радою ЄС другого траншу у розмірі 1 мільярда євро на спільну закупівлю боєприпасів для України. Цей крок зміцнює довгострокові оборонні можливості та стійкість України для перемоги над російською агресією", – пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

У німецькому концерні Rheinmetall заявили про плани виробляти для України до 600-700 тисяч снарядів на рік. Наразі концерн виробляє 450 тисяч снарядів на рік.

Інша підтримка 

Танки Leopard 1, які передають Данія і Німеччина, будуть готові до розгортання в Україні до 1 червня.

Всього Данія та Німеччина передадуть Україні 80 танків Leopard 1. Поульсен назвав цю кількість "дуже значною".

"Вони мають дуже хорошу вогневу потужність і здатні добре орієнтуватися на місцевості. І останнє, але не менш важливе – це дуже велика кількість, а українцям потрібна дуже велика кількість танків", – зазначив виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Крім того, з Литви в Україну доставили перші 3 радари з 16, на які литовці зібрали 14 млн євро.

Нова блокада на кордоні з Польщею

4 травня польські перевізники заблокували рух вантажних автомобілів через найбільший пункт пропуску "Дорогуськ – Ягодин".

Перевізники-протестувальники з польського боку вимагають відновлення дозвільної системи для українських перевізників. Крім того, вони вимагають заборонити в'їзд білоруських і російських напівпричепів. Акція протесту зареєстрована до 3 червня.

"Ті скарги і вимоги, які висувають польські перевізники, не актуальні. Ми працюємо на рівних і паритетних умовах із польськими перевізниками, тому не бачимо жодних причин для того, щоб перекривати пункт пропуску", – сказав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

За словами заступника міністра, зі свого боку віцепрем'єр, очільник Мінвідновлення Олександр Кубраков підготував лист до міністра інфраструктури Польщі Анджея Адамчика.

Поки не відомо, як вирішиться питання з ПП "Дорогуськ – Ягодин" найближчим часом.

Україна закликала Польщу розблокувати найбільш завантажений пункт пропуску і направила ноту протесту у зв'язку з блокуванням пункту пропуску.

Ноту протесту вручило і МЗС Польщі, але послу Росії

"5 травня посла Сергєя Андрєєва викликали в МЗС. Представнику РФ вручили ноту протесту щодо заяви колишнього омбудсмена РФ у справах дітей Павела Астахова про заклики до вбивства посла Польщі в Москві", –  повідомив Ясіна у Twitter.

Нагадаємо, 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України після тиску з боку п’яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін. Вони мають діяти до 5 червня.

Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина проситимуть Європейську комісію продовжити тимчасове обмеження імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України, на яке вони погодились в обмін на фінансову допомогу.

До речі, Молдова також хоче ввести тимчасові обмеження на імпорт зернових з України.

Коронація Чарльза

Українська урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром прибула до Лондона, де проведе серію зустрічей, а також візьме участь у церемонії коронації британського монарха Чарльза III.

Міноборони України напередодні коронації Чарльза III жвавим відео подякувало Британії за підтримку.

Церемонія, нагадаємо, відбудеться у суботу 6 травня. За інформацією ЗМІ, лідерам Росії та Білорусі не надсилали запрошень на подію. 

Також стало відомо, що президент Хорватії не летить на коронацію Чарльза ІІІ через проблеми з літаком. До Лондона прибуде міністр закордонних і європейських справ Гордан Грлич Радман.

У Британії понад 400 тисяч осіб отримають спеціальні пам’ятні медалі до коронації Чарльза III за їхній внесок у підготовку до церемонії чи заслуги перед Сполученим Королівством.

Чергова стрілянина у Сербії 

У Сербії друга смертельна стрілянина за тиждень: молодик вбив щонайменше 8 людей. Згодом стрільця затримали

Президент хоче відновити смертну кару (але не робитиме цього) і заявив про плани масового роззброєння населення країни.

Решта новин дня 

Україна та Литва запроваджують спрощений обмін водійських посвідчень.

У Берліні заборонили російські та українські прапори на 8 та 9 травня. Посол України в Німеччині закликав скасувати заборону на українські прапори.

У Польщі демонтували "пам’ятник подяки Червоній армії".

Оголені кліматичні протестувальники перекрили рух на жвавій трасі у Римі.

Британські консерватори втрачають сотні місць на дострокових місцевих виборах. Прем’єр Британії заявив, що "з точки зору результатів, ще рано говорити".

Вірменія та Азербайджан у США досягли прогресу у врегулюванні конфлікту.

На півдні Франції через дефіцит води забороняють продаж басейнів для двору.

Політична криза у Словаччині: голова МЗС іде у відставку – можливо, через незгоду з прем’єром.

Сайт Сенату Франції атакували російські хакери.

У Данії востаннє святкують День великої молитви, бо потрібно більше грошей на оборону.

У Неаполі під час футбольних святкувань застрелили сина боса мафії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: