Ультраправі стали найпопулярнішою партією на сході Німеччини

Понеділок, 8 травня 2023, 17:13

Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) має найбільше прихильників на сході країни за винятком міста Берлін, обходячи традиційні політсили.

Про це свідчить опитування інституту дослідження громадської думки INSA для газети Bild, повідомляє "Європейська правда".

У східних німецьких землях Саксонія, Тюрингія і Бранденбург, де у 2024 році відбудуться місцеві вибори, "Альтернатива для Німеччини" наразі може претендувати на найбільшу кількість мандатів.

Приміром, у Тюрингії AfD отримує 28% голосів, упевнено випереджаючи "Лівих" (22%), Християнсько-демократичний союз (21%) і керівну Соціал-демократичну партію Німеччини (11%), значно зменшуючи шанси на формування уряду без ультраправих.

У Саксонії "Альтернатива для Німеччини" претендує на 29% голосів виборців – стільки ж, скільки й християнські демократи, а Вільна демократична партія, приміром, узагалі б не пройшла до місцевого парламенту.

Назагал же у східних землях рейтинг AfD становить 26%, тоді як у Християнсько-демократичного союзу – 23%, а в соціал-демократів – лише 20%.

Нагадаємо, "Альтернатива для Німеччини" з початку вторгнення Росії в Україну критикувала позицію німецького федерального уряду щодо допомоги Києву та виступала за діалог з РФ. Проте, наприкінці червня 2022 року в лавах AfD несподівано стався розкол, оскільки західнонімецькі делегати не погодилися з відсутністю слова "війна" в описі подій в Україні.

Через позицію AfD канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав її "партією Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: