ЄС скасував захід до Дня Європи в Ізраїлі через участь ультраправого міністра

Понеділок, 8 травня 2023, 20:02

Представництво Європейського Союзу в Ізраїлі вирішило не проводити прийняття до Дня Європи через те, що на нього від ізраїльської сторони мав прийти міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір, відомий ультраправими поглядами.

Про це, як пише "Європейська правда", представництво оголосило у Twitter у понеділок.

У повідомленні представництва ЄС вказано, що цього року воно скасувало дипломатичне прийняття, оскільки "не хоче надавати можливість висловитись тому, чиї погляди суперечать цінностям, які відстоює ЄС".

"Однак культурний захід до Дня Європи для ізраїльської громадськості буде збережено, щоб відсвяткувати з нашими друзями та партнерами в Ізраїлі міцні та конструктивні двосторонні відносини", – додали у представництві.

Хоча в заяві дипломатичної установи прямо не вказано, про кого саме йдеться, ізраїльські ЗМІ раніше повідомили про запрошення Бен-Гвіра на прийняття.

ЄС розкритикував плани Угорщини перенести посольство в Ізраїлі до Єрусалиму

За даними The Times of Israel, європейська сторона неформально просила Ізраїль направити на прийняття з нагоди Дня Європи іншого посадовця, але міністр національної безпеки наполіг на своїй присутності.

Сам він уже встиг розкритикувати скасування заходу, назвавши його "недипломатичним замовчуванням". "Друзі знають, як висловлювати критику, а справжні друзі також знають, як її вислухати", – цитує заяву Бен-Гвіра агенція Reuters.

Ітамар Бен-Гвір – член парламенту Ізраїлю від ультранаціоналістичної партії "Отзма Єгудіт". Він став міністром у грудні 2022 року після того, як його партія увійшла в коаліцію з партією "Лікуд" прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу.

Бен-Гвір є відомим прихильником жорсткої лінії в питаннях безпеки і відомий своїми суперечливими заявами про арабських громадян Ізраїлю. У 2007 році його засудили за расистські підбурювання проти арабів і підтримку угруповання, яке Ізраїль і США вважають терористичною організацією.

Читайте також: Разом з Європою, а не з РФ. Що Україна має святкувати 9 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: