Які шанси на перемогу має головний конкурент Трампа серед республіканців

Аналітика коротко
П'ятниця, 2 червня 2023, 16:55

Передвиборна кампанія у США за понад рік до власне виборів стає дедалі цікавішою.

Поки губернатора Флориди Рон Десантіс вичікував, чи йти в президенти, чи ні, експрезидент Дональд Трамп активно вів кампанію і значно випередив усіх інших конкурентів у Республіканській партії. 

Та й старт кампанії губернатора Флориди вийшов, м’яко кажучи, нерівним. А його останні заяви про Україну можуть неприємно здивувати.

Про шанси Десантіса та його позицію щодо російсько-української війни можна подивитися у спеціальному відео. Більше – у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Подолати Трампа: чи реальна перемога Десантіса на праймеріз республіканців у США.

Оголосити про змагання за посаду президента США губернатор Флориди мав у розмові з Ілоном Маском у придбаній ним соцмережі Twitter, точніше – на платформі аудіокімнат Spaces, аналога колись популярного Clubhouse (пам’ятаєте такий?).

Але щось пішло не так. Спершу стрим Маска й Десантіса затримався майже на пів години – його банально не могли запустити, вочевидь, через наплив слухачів. Та потім виникли проблеми зі звуком. Зрештою аудіокімнату перезапустили, й тоді проблем більш-менш уникнути вдалося.

Не дивно, що нерівний старт кампанії Десантіса став приводом для кпинів з боку ЗМІ та його політичних опонентів.

Хай там як, та попри "катастрофу" у Twitter Space кампанія Десантіса стартувала досить-таки успішно.

Його перше інтерв’ю в статусі кандидата Fox News підняло рейтинги каналу на третину; висування активно обговорювали американські та світові ЗМІ; за перший день його кампанія зібрала понад вісім мільйонів доларів пожертв – і це більше, ніж у Трампа; а менш як за добу його розмову у Twitter і передвиборний ролик переглянули понад 30 мільйонів разів.

Далі на Десантіса чекали кілька інтерв’ю консервативним ЗМІ та радіоведучим і, зрештою, перша важлива подія кампанії – тур так званими ключовими штатами, де голосування у внутрішньопартійних заходах (праймериз і кокуси) часто визначає того, хто отримує партійну номінацію.

Та вже з’являються перші ознаки того, що чи не ключовий суперник Трампа міг просто перегоріти.

Ще в листопаді 2022-го Десантіс був лідером симпатій республіканців. Та він вирішив не квапитись, як Трамп, із початком президентської кампанії. А за цей час експрезидент просто "з’їв" його перевагу – і нині випереджає свого колишнього протеже аж на 30%

У намаганні, як це називається в політтехнологіях, "перехопити наратив" губернатор Флориди почав спершу завуальовані, а потім – більш відкриті нападки на Трампа.

Тепер його критика більш конкретна: йдеться про схвалений Трампом закон 2018 року, який мав на меті покращити умови тримання у федеральних в’язницях і скоротив терміни ув’язнення за деякими федеральними статтями.

Критика Трампа з боку Десантіса не обмежується лише злочинністю.

Тепер він дорікає експрезиденту через недостатню боротьбу з нелегальною міграцією, держборгом (за Трампа він зріс із 20 до 28 трильйонів доларів), політику щодо COVID-19 і зв’язки із Саудівською Аравією.

Одне з питань, однак, де погляди Десантіса й Трампа частково збігаються – це війна в Україні. І це – не найкращий для Києва сигнал.

Деклароване Десантісом прагнення якнайшвидше завершити війну в Україні не може не викликати побоювань. Адже незрозуміло, що саме він у це вкладає – бо його більше цікавлять дискусії про внутрішні проблеми США та протидію Китаю, аніж докладне пояснення стратегії підтримки України.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Подолати Трампа: чи реальна перемога Десантіса на праймеріз республіканців у США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: