Україна отримала першу партію підручників з української мови, надрукованих у ЄС

фото
Вівторок, 20 червня 2023, 19:56

В Україну надійшла перша партія підручників для програми "Нової української школи" з української мови, надрукована безоплатно у ЄС.

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий у вівторок, пише "Європейська правда".

"Перша партія підручників НУШ з української мови вже в Україні. До кінця червня отримаємо усі 503 тисячі підручників з української мови для 5 класу, які до 1 вересня будуть доставлені безпосередньо до шкіл", – написав міністр на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, цей наклад ще минулого року погодилися безоплатно надрукувати партнери з Європейської комісії. 

"Нині ведемо перемовини про друк ще однієї партії підручників з інших предметів. Це суттєва допомога від наших європейських друзів. Вдячний за послідовну підтримку українських дітей та педагогів", – додав міністр.

 
Фото з Facebook-сторінки Лісового

Єврокомісія надрукувала підручники видавництв, які безоплатно надали свої макети та право на друк, зауважив Лісовий. Цими видавництвами є "Ранок" і "Освіта". Доставку підручників з ЄС до України підтримала організація Plan International. 

Загалом на 2023 рік у державному бюджеті для друку підручників НУШ передбачено 754,9 млн гривень. Ці кошти спрямують на видання :

  • 65% усіх необхідних підручників для учнів 6 класу;
  • підручників з історії України для 5 класу; 
  • підручників шрифтом Брайля;
  • підручників для шкіл із навчанням мовами національних меншин з усіх предметів для 5-6 класів. 

"Нині з партнерами ведемо перемовини щодо друку решти підручників для 5-6 класів. Уже маємо низку домовленостей, зокрема і з Єврокомісією. Ми розуміємо, що наявність підручників – це питання, яке турбує і педагогів, і школярів, і батьків. Тож робимо все, щоб у новому навчальному році учні 5-6 класів навчалися за новими підручниками НУШ", – зазначив Лісовий.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала створити окремий механізм для багаторічної фінансової підтримки України в обсязі до 50 мільярдів євро.

Пропозицію про створення механізму для України розглянуть Європейський парламент та Рада ЄС у межах пакета середньострокового перегляду Багаторічної фінансової програми ЄС, і після його ухвалення Україні запропонують подати свій План відновлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: