Більшість у ЄС підтримує позицію Макрона про "стратегічну автономію" від США – дослідження

Середа, 7 червня 2023, 16:55

74% жителів 11 держав Європейського Союзу підтримують позицію президента Франції Еммануеля Макрона про "стратегічну автономію", тобто необхідність зменшити військову залежність від Сполучених Штатів і вкладати у власну обороноздатність.

Про це йдеться в дослідженні Європейської радою з міжнародних відносин (ECFR), опублікованому в середу, пише "Європейська правда".

Дослідження, присвячене позиції ЄС у новій геополітичній реальності, охопило 16 168 респондентів  в 11 країнах-членах ЄС – Австрії, Болгарії, Данії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Угорщині, Франції та Швеції.

Більшість у кожній з опитаних країн вважають, що Європа має залишатись нейтральною в будь-якому конфлікті між США і Китаєм щодо Тайваню. Опитані також схильні переважно вважати КНР країною, із якою потрібно підтримувати відносини – відповідно до бачення Макрона.

Німеччина, Швеція, Франція і Данія – єдині країни, де переважає думка, що Китай є "конкурентом" або "супротивником", а не "союзником" чи "партнером", але, вказують у ECFR, такої ж думки там була більшість громадян і у 2021 році.

У ЄС усе більш прихильні до ідеї Макрона про "стратегічну автономію" від США – Мішель

Але в разі, якщо Пекін вирішить підтримати Росію військовим чином, більше європейців (41% проти 33%) підтримають санкції проти Китаю, навіть якщо це означатиме серйозну шкоду для економіки їхніх країн.

Також більшість опитаних виступили проти надання китайським компаніям права володіти ключовими об'єктами європейської інфраструктури, як-то мости або порти (65%), технологічні компанії (52%) і газети в їхній країні (58%).

"Головний висновок нашого опитування полягає в тому, що європейці хочуть бачити ЄС більш самостійним у зовнішній політиці і нарощувати власну обороноздатність", – прокоментувала дослідниця ECFR Яна Пульєріна.

Нагадаємо, президент Франції Макрон після візиту до Китаю у квітні заявив журналістам, що Європа повинна будувати "стратегічну автономію", не наслідувати в усьому США і не дати себе втягнути у "кризи, які не є нашими". Заява Макрона здійняла хвилю критики, а дипломати заговорили про шкоду для України.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: