Що заважає Україні облаштувати кордон із Євросоюзом

Аналітика коротко
Четвер, 8 червня 2023, 10:00

Найближчим часом в уряді мають затвердити новий план розбудови західного кордону – надважливого стратегічного напрямку в умовах війни з Росією. Принаймні, такі анонси пролунали в останні місяці від урядовців різного рівня, включно з прем’єр-міністром.

На жаль, Україна ризикує повторно наступити на старі граблі створення планів, які не будуть виконані, йдеться у колонці Євгенія Григор’єва з аналітичного центру "Європа без бар’єрів" Облаштування кордону з ЄС: як перестати бігти по старих граблях.

Новий план розбудови кордону має замінити попередній, ухвалений ще до повномасштабного вторгнення, і бути адаптованим до нових реалій і потреб, спричинених війною.

Автор колонки нагадує, що розбудова кордону була болючою темою задовго до війни через свою постійну, просто-таки легендарну неефективність.

"Звичайною справою були проєкти, які починалися і не могли дійти завершення по п’ять, десять і навіть п'ятнадцять років", – пише Григор’єв. 

Він попереджає, що Україна ризикує повторно наступити на старі граблі створення планів, які не будуть виконані.

Усі попередні спроби розбудови західного кордону, у тому числі все ще формально чинний План на 2021-2023 роки, зазначає експерт, стикалися приблизно з одними й тими ж перепонами, які не дозволяли впроваджувати їх у життя.

"Серед найважливіших можна назвати часті реорганізації профільних органів, відсутність гнучкості у розподілі коштів навіть у рамках одного й того ж проєкту, і як наслідок – затримки фінансування та неможливість провести закупівлі чи роботи, проблеми з відведенням земельних ділянок", – повідомляє автор колонки.

На початку травня поточного року представники Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України (новий відповідальний за автомобільні пункти пропуску орган) зазначали, що чинний план "не потребує суттєвого доопрацювання і під час пріоритезації об’єктів лише необхідно врахувати нові експортні шляхи вивозу продукції".

Євгеній Григор’єв вважає, що це не так.

За його словами, новий план потребує суттєвого доопрацювання механізмів його впровадження, інакше Україна знову зіткнеться з довгобудами на кордоні, що за нинішніх умов неприпустимо.

"Простіше кажучи, потрібно створити План, який можна виконувати, а не постійно переробляти, навіть якщо його розробка триватиме на кілька місяців довше, аніж було анонсовано урядом", – пише експерт.

Докладніше про проблематику і те, за якими 10 напрямками потрібні доопрацювання читайте в колонці Євгенія Григор’єва Облаштування кордону з ЄС: як перестати бігти по старих граблях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: