Німеччина та Іспанія розкритикували Єврокомісію за обмеження імпорту з України

Четвер, 8 червня 2023, 10:14

Рішення Європейської комісії продовжити обмеження на імпорт деяких українських сільськогосподарських продуктів викликало критику з боку урядів у Берліні та Мадриді.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

З різкою критикою продовження дії обмежень виступив міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір. Він заявив, що рішення Єврокомісії "не лише відбирає у нас європейську солідарність з Україною, але й грає на руку Путіну".

Угорщина попросила Брюссель продовжити обмеження на імпорт агропродукції з України до кінця року

Після того як президент Росії Владімір Путін "зробив усе, щоб розділити міжнародну спільноту і завдати економічної шкоди Україні", країни ЄС повинні триматися разом і спільно підтримувати розтерзану війною країну, додав Оздемір.

Міністр, який представляє німецьку партію "Зелених", також наголосив на необхідності "терміново повернутися до скоординованого і спільного підходу Комісії та країн-членів з метою забезпечення функціонування єдиного ринку ЄС".

Віцепрезидентка і міністерка економіки Іспанії Надія Кальвіньо зазначила, що український імпорт може заповнити дефіцит зернових в Іспанії, спричинений посухою.

"Можливість експорту зерна з України є дуже важливим фактором для стабільності продовольчих ринків на міжнародному рівні", – сказала вона журналістам у Брюсселі в середу.

Міністерка додала, що це особливо важливо з огляду на "нинішній контекст посухи, яку переживають деякі європейські країни, такі як Іспанія".

З іншого боку, іспанська національна асоціація фермерів ASAJA минулого місяця закликала уряд "зайняти чітку позицію на захист інтересів іспанського зернового сектора… разом з іншими європейськими країнами".

У той час як іспанські посіви постраждали від посухи, іспанські порти за останні місяці зареєстрували рекордні показники прибуття зернових та борошна, що зробило Іспанію провідним імпортером українських зернових в ЄС.

Нагадаємо, Європейська комісія продовжила до 15 вересня виняткові та тимчасові запобіжні торговельні заходи щодо чотирьох сільськогосподарських продуктів з України.

Обмеження на імпорт стосуються пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника українського походження. 

Ці сільськогосподарські товари наразі не можуть постачати до Польщі, Угорщини, Болгарії, Румунії та Словаччини, тоді як транзит залишається дозволеним.

Читайте також: Агрообмеження пішли на другий термін: як Україні повернутися до вільної торгівлі з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: