Польща не боїться нових покарань ЄС через закон про "російський вплив" – речник уряду

Четвер, 8 червня 2023, 19:45

Уряд Польщі "не боїться" додаткових санкцій, які Європейська комісія може накласти через нещодавно ухвалений закон про розслідування російського впливу в результаті розпочатої процедури.

Про це речник польського уряду Пьотр Мюллер сказав у четвер в етері RMF FM, повідомляє "Європейська правда".

За словами Мюллера, Варшава не вірить, що Європейська комісія зможе вжити обмежувальних заходів через створення в Польщі комісії з розслідування впливу РФ.

"Це було б чимось на кшталт курйозу, але, звичайно, ми знаємо, що є люди, які можуть натякати на такі кроки. Я сподіваюся, що аргументація, яка буде представлена (Польщею – ред.), дозволить запобігти такого роду діям", – каже він.

Польський уряд, додав речник, планує надати Брюсселю детальне пояснення у відведений 21-денний термін, у чому полягає ідея створення комісії та сподівається, що завдяки цій відповіді питання про жодні санкції порушуватись не буде.

ЄС розпочав провадження проти Польщі через закон про російський вплив

"Ми переконані, що країни Європейського Союзу повинні вжити заходів, щоб обмежити російський вплив на польській території", – сказав Мюллер.

У четвер Європейська комісія надіслала польській владі офіційного листа, де поінформувала, що почала процедуру порушення проти Польщі у зв'язку із законом про боротьбу з російським впливом.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда несподівано заявив, що пропонує термінові поправки до суперечливого закону про російський вплив, який він підписав цього тижня і який викликав критику з боку США та Європейського Союзу.

Польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них – передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

На думку опонентів, закон покликаний усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі – "лекс Туск".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: