Прем’єр Польщі обіцяє не допустити примусу країни до розподілу мігрантів

П'ятниця, 9 червня 2023, 13:35

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не допустить "міграційного примусу" після того, як Рада ЄС досягла домовленості про розподіл мігрантів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF24.

"Ми виступаємо за закриття кордонів, включаючи південний кордон, щоб не допустити великих мас мігрантів, як це було зроблено на східному кордоні. Уряд "Права і справедливості" виступає за спокій, мир, безпеку і здоровий глузд, і якщо хтось хоче піти в це соціалістичне божевілля, нехай іде, а ми забезпечимо мир і безпеку для поляків", – сказав Моравецький. 

Прем'єр-міністр зазначив, що ця тема неодмінно буде обговорюватися на Європейській Раді, як це було багато разів у минулому.

"Незважаючи на те, що ми були в сильній меншості лише з Чеською Республікою та Угорщиною, все одно наш голос тоді переважав. Тому тим більше зараз, поки уряд "Права і справедливості" продовжує діяти у сфері міграційної політики, я спокійний за результат", – підкреслив він.

"Ми точно не допустимо не тільки цього, міграційного примусу, примусу, пов'язаного з розподілом якихось квот, але й не погодимося на те, щоб була якась обов'язкова плата за те, що ми не приймаємо мігрантів", – додав глава польського уряду.

Нагадаємо, країни ЄС досягли домовленості у справі розселення мігрантів: попри те, що Польща і Угорщина були проти, для досягнення угоди вистачило кваліфікованої більшості.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан у зв'язку з цим звинуватив Брюссель у зловживанні владою.

Згідно з пропозицією Швеції, яка наразі очолює Раду ЄС, країни матимуть три варіанти: вони зможуть приймати мігрантів, платити за тих, кого не прийняли, або обрати так звану "оперативну допомогу".

Цю позицію тепер обговорять з Європейським парламентом. Мета полягає в тому, щоб міграційний пакет набув чинності на початку року.

За оцінками, близько 30 000 мігрантів можуть прибувати до Європейського Союзу щороку.

"Вартість" одного неприйнятого мігранта була узгоджена на рівні 20 000 євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: