Сунак: Безпекові гарантії не замінять членство України в НАТО

Середа, 12 липня 2023, 16:19

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак погоджується з тим, що домовленості про гарантії безпеки для України, які окремі держави Альянсу планують надати Україні, не замінять її членство в НАТО.

Про це повідомила пресслужба британського уряду після зустрічі Сунака з президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту НАТО в середу, пише "Європейська правда".

На зустрічі Зеленський і Сунак обговорили прогрес контрнаступу, і глава уряд Британії окреслив новий пакет підтримки України з боку Лондона.

Байден на зустрічі із Сунаком: Відносини США і Британії - міцні як скеля

Сунак привітав скасування вимоги про надання Україні ПДЧ, що відкриває шлях до повноправного членства в НАТО в майбутньому.

"Прем'єр-міністр і президент погодилися з важливістю домовленостей у сфері безпеки, які будуть оголошені сьогодні вдень на засіданні G7. За словами прем'єр-міністра, вони знаменують собою нову високу точку в підтримці з боку міжнародної спільноти і нададуть Україні ще більший рівень витривалості в боротьбі з російською агресією", – йдеться у повідомленні Даунінг-Стріт.

Обидва лідери погодилися, що ці домовленості "не замінять членства в НАТО, і висловили сподівання на якнайшвидшу розбудову нової безпекової структури". 

За даними Financial Times, країни G7 у середу погодили багатосторонні рамки для надання Україні довгострокових гарантій безпеки, спрямованих на захист від майбутньої агресії з боку Росії. Наразі ці домовленості не були оприлюднені публічно.

Глава офісу президента Андрій Єрмак вважає, що безпекові гарантії від західних партнерів будуть надані згодом, до весни 2024 року, а не на Вільнюському саміті НАТО.



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: