Путін боїться арешту, в ЄС хочуть нову заборону для України, МІ6 вербує росіян: новини дня

Дайджест
Середа, 19 липня 2023, 20:43

Те, що Владімір Путін боїться Гааги, тепер є доконаним фактом. Сьогодні стало відомo, що президент Росії "за взаємною згодою" не поїде на саміт БРІКС у Південноафриканській Республіці, де його мали б заарештувати за ордером Міжнародного кримінального суду. У Кремля пояснюють – він братиме участь у саміті у форматі відеоконференцзв'язку

Україна та союзники дискутують, як діяти через вихід РФ із зернової угоди. Зокрема, Володимир Зеленський доручив МЗС активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на Росію. Про готовність допомогти заявила Хорватія – вона готова запропонувати свою інфраструктуру для вивезення українського зерна

Тим часом пролунав дуже тривожний дзвоник – Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина  спільно звернуться до ЄС з проханням продовжити заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня

Війна з РФ

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю $1,3 млрд. До пакета входять чотири зенітно-ракетні комплекси NASAMS і боєприпаси до них, 152-міліметрові артилерійські снаряди, протитанкові ракети TOW, високоточні авіаційні боєприпаси.

Є допомога й від Іспанії – там відправили в Україну польовий госпіталь, а  наступного тижня відправлять ще чотири танки Leopard 2A4, 10 бронетранспортерів та іншу техніку

Три десятки депутатів Європейського парламенту долучились до заклику якнайшвидше передати Україні винищувачі четвертого покоління F-16. 

До речі, про літаки. Польща може передати ще близько 20 радянських винищувачів МіГ-29, але не зараз, а як тільки отримає західні літаки. 

Також у Польщі розкрито мережу російських агентів, які планували диверсії на залізниці проти потягів, що прямують в Україну зі зброєю та гуманітарною допомогою. 

А у Литві стартує акція "Пісні дронів", яка має на меті зібрати 300 тисяч євро, за які закуплять 500 дронів-камікадзе для України. 

Цікава пропозиція – голова британської служби зовнішньої розвідки МІ6 Річард Мур закликав росіян, обурених війною в Україні, "об'єднати зусилля" з його розвідувальною службою і покласти край кровопролиттю. Також він заявив, що вважає Китай є безпосередньо причетним до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 

Ще трохи про союзників РФ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт голови білоруського Червоного Хреста Дмитрія Шевцова, який зізнався у викраденні українських дітей з окупованих територій. 

Розмінування, перевірка закупівель та гуманітарна допомога

Україна домовилась із фахівцями штаб-квартири НАТО про аналіз системи закупівель Міністерства оборони, аби удосконалити її на основі отриманих рекомендацій. Яєць по 17 грн за штуку більше не буде? 

У латвійських банках заморозили близько 73 мільйонів євро внаслідок санкцій проти Росії та Білорусі. 

Тим часом в Україну офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.  В Києві він анонсував розслідування того, як деталі ірландського виробництва потрапили в іранські дрони Shahed, якими РФ атакує систематично Україну. Також Варадкар оголосив, що Ірландія виділить додаткові  п'ять мільйонів євро гуманітарної допомоги для України, а також навчатиме українських саперів та військових медиків. 

Також стало відомо, що коаліція з розмінування, про створення якої напередодні оголосила Литва, працюватиме на звільнених від окупаційних військ РФ  територіях України, а не на лінії фронту. 

Інші новини

ЗМІ дізнались, які звинувачення можуть загрожувати Трампу у справі про штурм Капітолія – у листі спецпрокурора Мін’юсту США Джека Сміта до Дональда Трампа згадуються три федеральні закони, за якими потенційно може бути оголошене обвинувачення по цій справі. 

Міністр внутрішніх справ Словаччини Іван Шимко подав у відставку після двох місяців перебування на посаді. Причиною відставки є конфлікт із керівництвом поліції. 

Правляча партія Болгарії зареєструвала законопроєкт, за яким порт Росенець, підконтрольний російській компанії "Лукойл", повертається в державне управління.

Русофобія і в Фінляндії – там вирішили закрити генконсульство РФ у місті Турку.

І наостанок – нове звинувачення від грузинської влади. Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі заявив, що Україна нібито була "однією із зацікавлених" у тому, щоб Грузія не отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: