Британія дозволила олігархам РФ витрачати гроші на водіїв і хатніх робітниць – NYT

Четвер, 27 липня 2023, 18:28

Уряд Великої Британії дозволив підсанкційним російським олігархам витрачати кошти на приватних кухарів, водіїв та хатніх робітниць попри заморожені банківські рахунки росіян.

Про це, як пише "Європейська правда", свідчать документи, з якими ознайомилось видання The New York Times.

Згідно з офіційними даними, до яких отримало доступ видання, Мінфін Британії видав щонайменше 82 ліцензії з дозволом на витрату коштів минулого року, і ще багато заявок підсанкційних росіян перебувають на розгляді. Ліцензування покликане заощадити гроші платників податків, оскільки після того, як влада вилучає актив, вона несе відповідальність за його утримання, пояснює видання.

Повідомляється, що Лондон надав російському олігарху Михаїлу Фрідману ліцензію на оплату праці 19 співробітників, включаючи водіїв, приватних кухарів, хатніх робіниць і різноробочих, протягом першого року повномасштабної війни РФ проти України.

Британія контролюватиме, щоб гроші російських олігархів пішли на відновлення України

Як йдеться у документах, сума виплат склала 300 тисяч фунтів (майже 400 тисяч доларів) протягом приблизно 10 місяців. Також Фрідман отримував щомісячні виплати в розмірі близько семи тисяч фунтів (дев'яти тисяч доларів) на покриття базових потреб своєї сім'ї.

Зазначається, що його колишньому бізнес-партнеру Петру Авену посадовці дозволили отримувати щомісячні виплати в розмірі 60 тисяч фунтів (77 тисяч доларів).

Згідно з документами, більша частина коштів надходила до охоронної компанії, що належить фінансовому менеджеру Авена, який перебуває під слідством за можливу допомогу Авену в ухиленні від санкцій. Залишається незрозумілим, які перевірки проводив уряд Британії перед тим, як схвалити ці транзакції.

Лондон називає Фрідмана і Авена "прокремлівськими олігархами", які тісно пов'язані з президентом Росії Владіміром Путіним. Вони обидва це заперечують і оскаржують у суді.

Раніше повідомлялося, що Високий суд Англії та Уельсу 21 липня відхилив позов росіянина Сергєя Науменка, який вимагав скасувати постанову британського уряду про арешт його супер’яхти Phi навесні 2022 року в межах санкційного режиму.

Перед цим Велика Британія виключила російського бізнесмена Олега Тінькова, який засудив війну, зі свого санкційного списку, створеного через вторгнення Росії в Україну. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: