Сейм Польщі подолав вето Сенату щодо референдуму одночасно з виборами

Середа, 16 серпня 2023, 15:07

Сейм Польщі подолав вето Сенату, верхньої палати парламенту, на поправку до закону, яка дозволяє проводити референдум в один день із виборами.

Про це повідомляє PAP, пише "Європейська правда".

Депутати 234 голосами подолали вето Сенату, тоді як проти голосували 209 і 10 утрималися. 

Відтак законодавчі зміни про можливість проведення референдуму одночасно з виборами вважаються ухваленими і передаються на підпис президента. 

Цього ж дня Сейм має розглянути ініціативу, внесену прем’єром, про проведення референдуму в один день з парламентськими виборами – 15 жовтня. 

Нагадаємо, референдум ініціювала партія влади "Право і справедливість". Спершу на нього хотіли винести єдине запитання – про механізм розподілу мігрантів між країнами ЄС, але згодом до нього додали ще три. 

Тепер перше питання стосується продажу важливих державних активів іноземним юридичним особам, друге – підвищення пенсійного віку, третє – механізму розподілу мігрантів між країнами ЄС, четверте – демонтажу паркану на кордоні Польщі та Білорусі.   

Уряд обґрунтував проведення референдуму одночасно з виборами до Сейму та Сенату тим, що це дозволить зменшити витрати і підвищити явку. 

Дивіться також новий відеоблог ЄвроПравди про останню напругу у відносинах України та Польщі і як на це впливають майбутні польські вибори. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: