Глава мовної інспекції Литви порівняв Вільнюський регіон з окупованими територіями України

Середа, 23 серпня 2023, 10:10

Керівник Державної мовної інспекції Литви Аудрюс Валотка отримав догану за свої слова, якими він порівняв польськомовні райони Литви з окупованими Росією територіями України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LRT.

Створена міністром культури Литви Сімонасом Кайрісом комісія вирішила винести Валотці догану через його висловлювання, які він зробив у липні про те, що не має значення, що деякі жителі Вільнюського району хочуть бачити написи їхньою рідною польською мовою.

"Ну і що з того, що вони хочуть? Росіяни, скажімо, хочуть російські написи на Донбасі, вони, напевно, не хочуть українські. Це зона окупації, де відбулася жорстока полонізація литовців, тому якщо позначити всю територію польськими написами, я думаю, що це призведе до шаленого опору", – сказав тоді Валотка.

Після цього мер Вільнюського району Роберт Духневич і посол Польщі в Литві Костянтин Радзівілл звернулися до міністра культури з проханням дати оцінку заявам керівника мовної інспекції Литви.

Раніше влада Вільнюського району відмовилася зняти двомовні литовсько-польські вивіски в селах Бєлієшке і Азулауке на вимогу Державної мовної інспекції та звернулася до Комісії з адміністративних спорів, яка визнала наказ відомства незаконним і необґрунтованим.

Вільнюський регіон – східна та південно-східна частина Литви з Вільнюсом, яка до 1939 належала Польській Республіці. У північно-східній чверті краю проводилася активна полонізація. Й досі на цих територіях проживає велика кількість поляків.

Повідомлялося, що Вільнюський університет розриває контракт з російським професором Андрєєм Десницьким, який заперечував, що країни Балтії були окуповані Радянським Союзом.

У червні Генеральна прокуратура Литви почала досудове розслідування у зв'язку з антисемітськими публікаціями депутата Сейму Ремігіюса Жемайтайтіса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: