Вибори у Польщі: на деяких дільницях голосування затяглося до пізньої ночі

Понеділок, 16 жовтня 2023, 09:23

На польських парламентських виборах через дуже високу явку та проблеми у роботі дільничих виборчих комісій місцями голосування тривало до 23 години і навіть до пізньої ночі. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє RMF24.

Ймовірним "рекордсменом" стала дільниця у Ягодно у Вроцлаві – там останній виборець вкинув бюлетень в урну о 3 годині ночі. 

Коли наблизився час офіційного закриття виборчих дільниць і стало зрозуміло, що багато виборців не встигають проголосувати через черги, керівник офісу Національної виборчої комісії у Вроцлаві оголосив, що проголосувати зможуть усі, хто станом на 21 годину зайняв чергу. Після опівночі у черзі ще очікували кількасот людей, переважно молодь. 

Одна з дільниць у Кракові з оплесками закрилася о 23:20, відпустивши останніх виборців.

Причиною ймовірно став непропорційний розподіл виборців між дільницями. За словами представника однієї з дільничних комісій, на тій дільниці виявились зареєстровані близько 3000 осіб, тоді як в інших краківських – приблизно 1300 і менше на дільницю, а "пропускна здатність" при цьому була однаковою.

У Національній виборчій комісії припускають, що явка на виборах 15 жовтня стала рекордною.

Додатковим фактором навантаження на виборчі комісії стало проведення одночасно з парламентськими виборами референдуму з чотирма запитаннями від влади, який провалився

Як повідомляли, результати екзит-полів щодо парламентських виборів прогнозують зміну владу у Польщі. Однак офіційні результати голосування ще невідомі.

В опозиції кажуть про фактично перемогу, хоча формально перше місце отримала керівна партія "Право і Справедливість". 

Деталі читайте у статті: Польща голосує за зміну влади: що це означає і як зміняться відносини з Україною.

Також рекомендуємо для перегляду відеопояснення "Хто є хто у Польщі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: