Глава МЗС Чехії не чекає проблем у відносинах зі Словаччиною після зміни уряду

Понеділок, 2 жовтня 2023, 11:05

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський не думає, що зміна уряду у Словаччині спричинить погіршення відносин між двома країнами чи створить проблеми для підтримки України з боку ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у коментарі ЗМІ перед неформальною зустріччю глав МЗС країн Євросоюзу, яка вперше в історії проходить у Києві. 

Ліпавського запитали, чи передчуває він проблеми внаслідок перемоги на виборах у Словаччині партії експрем’єра Роберта Фіцо.

Орбан зрадів перемозі партії свого однодумця Фіцо у Словаччині: "Добре працювати з патріотами"

"Побачимо, якою буде нова правляча коаліція у Словаччині, хто стане прем’єром. Думаю, це відкрите питання. Це справа словаків, хто буде керувати країною. Але я думаю, що чесько-словацькі відносини залишаться на дуже гарному рівні. У нас дуже відкриті та дружні відносини через те, що ми маємо спільну історію і близькі одне до одного. Тож я не чекаю, що зміна уряду може поставити це під питання", – відповів Ліпавський. 

На запитання щодо того, що зміна словацького уряду може означати для підтримки України, з огляду на заяви лідера партії-переможиці, Ліпавський знову закликав зачекати до формування нового уряду. 

"Європа вже не раз продемонструвала єдність у питаннях підтримки України", – нагадав він.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також закликав дочекатися формування коаліції у Словаччині, щоб зрозуміти, якою буде позиція Братислави щодо підтримки України після виборів 30 вересня. 

Нагадаємо, 30 вересня у Словаччині відбулися дострокові парламентські вибори. За результатами голосування перемогу здобула партія експрем'єра Роберта Фіцо, відомого закликами припинити підтримку України.

Детально про можливі наслідки словацьких виборів читайте у статті Словаччина за крок до проросійського розвороту: чи зупинять появу "нового Орбана" у ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: