Висновок Конституційного суду Грузії щодо імпічменту президентки буде у середині жовтня

Середа, 4 жовтня 2023, 12:41

Конституційний суд Грузії надасть свій висновок про те, чи порушила основний закон президентка Саломе Зурабішвілі, вирушивши у закордонні візити без згоди уряду, 14-15 жовтня.

Про це повідомив суддя Конституційного суду Георгій Тевдорашвілі, пише "Європейська правда" з посиланням на проєкт SOVA.

"Звичайно, справа важлива і суд підготує висновок за місяць – термін, передбачений Конституцією. Звичайно один місяць відраховується від подання позову до суду, і до середини жовтня, до 14-15 жовтня, висновок у суді має бути готовим", – сказав суддя.

КС Грузії почав з’ясовувати, чи порушила президентка закон не погодженими з урядом візитами 

Конституційний суд Грузії 3 жовтня почав розгляд конституційного подання депутатів партії влади "Грузинська мрія" щодо імпічменту президентки Саломе Зурабішвілі.

Президентка на процесі не присутня, у суді її представляють Тамар Чугошвілі та Мая Копалеїшвілі.

Предметом розгляду є можливе порушення конституції у зв’язку зі здійсненням президенткою Грузії представницьких повноважень у зовнішніх відносинах без згоди уряду Грузії.

У разі визнання судом, що дії Зурабішвілі – закордонні візити без схвалення уряду – є порушенням, партія ініціює голосування за імпічмент у парламенті.

Втім, у "Грузинської мрії" не вистачає необхідних для схвалення 100 голосів. Оголосити імпічмент Зурабішвілі вийде лише за умови, що керівній більшості вдасться залучити частину депутатів від опозиції. 

Читайте також про те, як відмова від санкцій змушує Тбілісі готуватися до протестів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: