Президентка Словаччини ще раз пояснила позицію щодо військової допомоги Україні

Неділя, 8 жовтня 2023, 17:38

Словацька президентка Зузана Чапутова знову прокоментувала ситуацію з несхваленням нового пакета військової допомоги Україні, яку вона вирішила не схвалювати через результати парламентських виборів.

Про це вона сказала в інтерв’ю телеканалу TV Markiza в неділю, повідомляє "Європейська правда".

За словами Чапутової, президент Словаччини "не має права ухвалювати рішення про військову допомогу", що є прерогативою уряду.

Водночас виконувач обов’язків прем’єр-міністра Людовіт Одор проконсультувався з президенткою стосовно своєї позиції про те, що надання військової допомоги його уряд більше не вирішуватиме, й Чапутова, за її словами, погодилась із такою аргументацією.

Прем’єр Чехії не схвалив рішення Словаччини "притримати" військову допомогу Україні

Крім того, стверджує вона, ще одним чинником став вміст пакета військової допомоги.

"Йшлося не лише про боєприпаси… Якби там були лише боєприпаси, то це було б цілковито інше питання, зовсім інша тема дискусій", – стверджує словацька президентка, не уточнивши, що саме планувалось передати Україні.

Чапутова наголосила, що її позиція не означає незгоди з наданням військової допомоги Києву, нагадавши про попередні свої заяви.

У середу стало відомо, що президентка Словаччини виступила проти надання нового пакета військової допомоги Україні у зв’язку з результатом парламентських виборів, де перемогла антиукраїнська партія Smer-SD експрем’єра Роберта Фіцо.

Пізніше її офіс пояснив "ЄвроПравді": Чапутова вважає, що схвалення військової допомоги нинішнім урядом, що йде у відставку, створить ризикований прецедент для зміни влади після будь-яких майбутніх виборів.

Читайте про те, чи справді результати виборів у Словаччині стали катастрофою, у статті: Словаччина за крок до проросійського розвороту: чи зупинять появу "нового Орбана" у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: