У Єврокомісії розповіли про дискусії щодо схвалення 50 млрд євро для України

Четвер, 30 листопада 2023, 19:10

Єврокомісар із бюджетних питань Йоганнес Ган заявив, що схвалення багаторічного пакета підтримки України обсягом 50 мільярдів євро може відбутись лише в межах перегляду всього середньострокового бюджету ЄС.

Про це Ган сказав у четвер на зустрічі з журналістами, зокрема й порталу Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

За словами єврокомісара, держави ЄС прагнуть досягти згоди щодо всього середньострокового бюджету на 2024-2027 роки, а домовленість "лише про Україну є неприйнятною". Він при цьому підкреслив, що наразі "підтримка України ніким не заперечується".

Якщо прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і, можливо, словацький прем'єр Роберт Фіцо перешкодять досягненню згоди щодо пакета для України, може бути розглянутий план Б, пояснив Ган.

Реклама:

"Один із варіантів – укласти двосторонні угоди з 26 країнами-членами (тобто без Угорщини. – Ред.), але це більш громіздкий процес", – сказав він.

Держави ЄС хочуть прибрати додаткові 13 млрд євро витрат у бюджеті до 2027 року

Що ж стосується узгодження всього переглянутого середньострокового бюджету ЄС, то, за словами єврокомісара, головною перешкодою є внутрішні фінансові дискусії в Німеччині, де намагаються знайти спосіб закрити фінансову "діру" у 60 мільярдів євро.

"Я сподіваюся, що в Берліні швидко зростає розуміння того, що вони несуть особливу відповідальність як найбільша економіка ЄС. Тому без їхньої значної участі та залучення ми не досягнемо згоди", – додав він.

У червні Єврокомісія попросила затвердити 66 мільярдів євро додаткових витрат на покриття непередбачуваних витрат, аргументуючи це тим, що бюджет був виснажений численними кризами – від пандемії COVID-19 до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Держави-члени ЄС, однак, хочуть скоротити цю суму щонайменше на 20%, вказуючи, що основний тягар збільшення видатків лягатиме на конкретні країни-контрибутори (ті, хто платить у бюджет ЄС більше, ніж отримує з нього).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: